10 ноември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1444  Во Битката кај Варна, крстоносците доживеале голем пораз од страна на Османлиите.
1605  Улис Алдрованди, италијански научник
1871  Хенри Мортон Стенли го пронаоѓа исчезнатиот истражувач и мисионер, Д-р Дејвид Ливингстон во близината на езерото Тангањика (тогаш ја изговорил позната реченица: Доктор Ливингстон, претпоставувам?)
1926  Хирохито станува цар на Јапонија
1944  Во Прилеп било основано Здружението на ликовните уметници при што за прв претседател бил избран Никола Мартиновски.
1961  Сталинград бил преименуван во Волгоград.
1994  Во Брисел е отворена светската изложба на пронајдоци, истражување и индустриски иновации „Еурека 94“, на која Македонија за првпат беше самостојно претставена. На изложбата учествуваа 32 земји со околу 1.200 пронајдоци. Македонија беше претставена преку законот за заштита на индустриската сопственост.