10 мај (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1509  Катерина Сфроца — грофица од Форли.
1774  Луј XVкрал на Франција.
1889  Михаил Салтиков-Шчедрин — руски писател и новинар.
1964  Михаил Ларионов — руски сликар.
1969  Томо Смилјаниќ - Брадина — македонски и српски етнограф.
1975  Атанас Великов Атанасов — македонски борец.
1977  Џоана Крафорд — американска артистка.
1979  Антун Аугустинчиќ — југословенски и хрватски вајар.
1979  Ита Рина — словенечка глумица.
1980  Калман Конрад — унгарски фудбалер.
1989  Димитар Илиевски - Мурато — македонски алпинист.
1989  Доминик Татарка — словачки писател.
1994  Клинт Брукс — американски литературен критичар.
2006  Александар Зиновјев — руски филозоф, социолог, есеист и книжевен сатиричар.
2006  Џон Хикс — американски џез-музичар.
2008  Лејла Генчер — турска оперска пејачка.
2021  Лојд Прајс — американски рокенрол музичар.