101 Далматинец

Од Википедија — слободната енциклопедија

101 Далматинец може да се однесуваат на:

 • Сто и еден далматинец, роман од 1956 година напишан од Доди Смит
 • 101 Далматинец (франшиза), филмска франшиза на Дизни базирана на романот
  • Сто и еден далматинец, анимиран филм од 1961 година заснован на романот
  • <i id="mwEA">101 Далматинец</i> (филм од 1996 година), римејк во живо на филмот од 1961 година
  • 101 Dalmatians: Escape from DeVil Manor, видео игра од 1997 година заснована на филмот од 1996 година
  • 101 Dalmatians: The Series, телевизиска серија на Дизни која се емитуваше од 1997 до 1998 година
  • 101 Dalmatians II: Patch's London Adventure, продолжение директно до видео од 2003 година на филмот од 1961 година
  • 101 Dalmatian Street, телевизиска серија од 2019 година која се фокусира на потомците на Понго и Пердита
 • Мјузикл 101 далматинец, сценски мјузикл од 2009 година напишан од Денис ДеЈанг и БТ МекНикол
 • <i id="mwIw">101 Dalmatians</i> (мјузикл 2022), сценски мјузикл од 2022 година на Зини Харис и Даглас Хоџ

Исто така погледни[уреди | уреди извор]

 • 102 далматинец, филм од 2000 година и продолжение на филмот во живо од 1996 година
 • 102 Dalmatians: Puppies to the Rescue, видео игра од 2000 година заснована на филмот од 2000 година
 • Лаење на ѕвездите, роман од 1967 година напишан од Доди Смит и продолжението на Сто и еден далматинец
 • 101 проклетства (појаснување)