0.999...

Од Википедија — слободната енциклопедија
Повторувачкиот децимален број продолжува со бесконечен број деветки.

Во математиката, повторувачкиот децимален број 0.999... (честопати напишан 0.9, , 0.(9)) го негира реалниот број кој може да биде покажан преку бројот 1.