Прејди на содржината

’Рж (род)

Од Википедија — слободната енциклопедија
’Рж (род)
’Рж
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Монокотиледони
клад: Комелиниди
Ред: Тревовидни
Семејство: Треви
Потсемејство: Ливадарки
Род: ’Рж
L.

’Рж (науч. Secale) е род на треви од потсемејството на ливадарките. Најпознат и најзначаен член на родот е житната ’рж (Secale cereale).

Другите два вида се:

  • Secale montanum - планинска ’рж
  • Secale sylvestre - шумска ’рж