Шуплива вена

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предлошка:Infobox vein

Шупливите вени (латински "venae cavae", еднина "vena cava") претставуваат големи вени кои ја враќаат неоксигенираната крв од телото во срцето.Кај луѓето тие се нарекуваат горна шуплива вена и долна шуплива вена, и заедно се влеваат во десната преткомора.[1] Нивната локација е кон десната страна од телото.

Долната шуплива вена (или каудална шуплива вена кај некои животни) патува нагоре покрај абдоминалната аорта пренесувајќи крв од долниот предел на телото. Тоа е најголемата вена во човековото тело.[2]

Горната шуплива вена (или кранијална шуплива вена кај некои животни) е сместена над срцето, и се создава од меѓусебно поврзување на левата и десната брахиоцефалична вена ,која содржи крв од главата и рацете.

Изговор[уреди | уреди извор]

Потекло: 1590–1600; нов латински vena cava (едн.), venae cavae (множ.), 'шуплива вена/вени'. И покрај тоа што на класичниот латински јазик изговорот на venae cavae ќе биде приближно {{|w|ɛ|n|aɪ|ˈ|k|ɑː|w|aɪ}}.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. vena cava Архивирано на 15 октомври 2013 г.. Dictionary.com. Retrieved 19 September 2013.
  2. What is the largest vein in the human body?. MadSci Network: Anatomy. Retrieved 19 September 2013.
  3. Merriam-Webster, Merriam-Webster's Unabridged Dictionary, Merriam-Webster, Архивирано од изворникот на 2020-05-25, Посетено на 2016-10-01.

Предлошка:Cardiovascular system Предлошка:Veins