Шумска решеткарка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Kirinia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Шумска решеткарка
Kirinia roxelana male 1.jpg
Мажјак, долна страна
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Kirinia
Вид: Шумска решеткарка
Биномен назив
Kirinia roxelana
(Крамер, 1777)
Синоними[1]
  • Pararge roxelana (Cramer, 1777)
  • Papilio roxelana Cramer, 1777

Шумска решеткарка (Kirinia roxelana) е пеперутка од видот на шарени пеперутки. Пеперутката живее во регионот од Јужна Европа па до Блискиот Исток.

Опис[уреди | уреди извор]

Должината на крилјата на пеперутката е од 29 до 32 мм. Возрасните единки летаат од мај до јули. Горната страна на крилјата, воглавно, се со различни нијанси на кафеава боја. Задните делови се со светлокафена боја со видливи темнокафени нијанси и вени. На долниот дел има две јасно видливи жолти дамки со црни зеници, а покрај нив има и слабовидливи кафени окца. Крилајата имаат неправилни форми. Предниот дел на крилјата се во темнокафена боја, во средишниот дел има портокалови нијанси. На врвовите има бели шари и црно окце. Долната страна на крилјата се во светлокафена боја, со брановидни шари во темнкокафена боја. Покрај рабовите има окца во жолта, црна и бела боја. Бројот и формите варираат.[2] Пеперугата сака топли и суви предели и шуми.[3] Јајцата се полагаат на широколисни растенија. Гасениците се зелени со бледи ленти. Презимува како гасеница, а на пролет настапува фазата на кукла.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kirinia roxelana (Cramer, 1777)“. insecta.pro.
  2. Seitz. A. in Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.
  3. 3,0 3,1 Wagner,Wolfgang. Kirinia roxelana (Cramer, 1777)“. European lepidoptera and their ecology. Посетено на 27 July 2020.

Надворепни врски[уреди | уреди извор]