Прејди на содржината

Штурец

Од Википедија — слободната енциклопедија

Штурец (латински: Chorthippus biguttatus) - инсект.

Морфологија[уреди | уреди извор]

Штурецот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Штурецот се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

 • „Магарето и штурците“ - басна на американскиот писател Емброуз Бирс.[1]
 • „Штурецот и мравката“ - басна на Емброуз Бирс.[2]
 • „Магарето и штурците“ — басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[3]
 • „Штурци“ — песна на македонскиот поет Блаже Конески од 1974 година.[4]
 • „Современ штурец“ — песна на македонскиот поет Васил Куноски.[5]
 • „Штурчето свири“ — песна на Васил Куноски.[6]
 • „Штурецот и мравката“ — басна на Лафонтен.[7]
 • „Нова басна за штурецот и мравката“ — песна на македонскиот писател Видое Подгорец.[8]
 • „Композитор“ — песна на Видое Подгорец.[9]
 • „Сказна за еден штурец млад (лично), за едно царство — Мравкинград и слично“ — песна на Видое Подгорец.[10]
 • „Штурец“ — песна на кинескиот поет Ту Фу.[11]
 • „Штурец“ (англиски: Kriket) — песна на канадскиот техно-музичар Plastikman од 1994 година.[12]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 32.
 2. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 86.
 3. Басни (избор). Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2009, стр. 12.
 4. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 66.
 5. Васил Куноски, Песни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 9-10.
 6. Васил Куноски, Песни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 88.
 7. Басни (избор). Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2009, стр. 22-23.
 8. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 56-57.
 9. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 66.
 10. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 85-97.
 11. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 58.
 12. DISCOGS, Plastikman ‎– Musik (пристапено на 17.2.2021)