Прејди на содржината

Штркли

Од Википедија — слободната енциклопедија

Штркли или коњски муви [б 1] се вистински муви од семејството Tabanidae од редот на инсекти Diptera . Тие често се големи и агилни во лет, а женките гризат животни, вклучително и луѓе, за да цицаат крв . Тие претпочитаат да летаат на сончева светлина, избегнувајќи темни и засенчени области и се неактивни ноќе. Ги има насекаде низ светот, освен на некои острови и поларните региони (Хаваи, Гренланд, Исланд).[1]

Возрасните штркли се хранат со нектар и растителни исцедоци ; мажјаците имаат слаби усти и само женките касаат животни за да добијат доволно белковини од крвта за да произведат јајца . Усните делови на женките се формираат во виток прободувачки орган со два пара остри сечила, а сунѓерестиот дел се користи за оближување на крвта што тече од раната. Ларвите се грабливци и растат во полуводни живеалишта.

Женките коњски мушички можат да пренесат болести кои се пренесуваат преку крв од едно животно на друго преку нивната начин за хранење. Во областите каде што се појавуваат болести, познато е дека тие носат вирус на заразна анемија на коњите, некои трипанозоми, филаријалниот црв Loa loa, антракс кај говедата и овците и туларемија . Тие можат да ја намалат стапката на раст кај говедата и да го намалат производството на млеко кај кравите доколку не се обезбедат соодветни засолништа.

Штрклите се појавиле во книежвноста откако Есхил во Стара Грција ги спомна дека ги водат луѓето до „лудило“.

Роберт Хук се восхитуваше на очите на „мувата на беспилотни летала“ во неговата Микрографија (1665), можеби најраниот точен приказ на коњска мува
  1. For other names, see Штркли § Белешки.
  1. „gadfly“, Oxford English Dictionary (3rd. изд.), Oxford University Press, September 2005 Invalid |mode=CS1 (help) (бара Претплата или членство во британска јавна библиотека .)