Штипско муфтиство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Штипско муфтиство
Logo na IVZ.jpg
Karta na muftistvata vo Makedonija.svg
Муфтиства во Македонија
ОснованаИслам
Типнепрофитна организација
Правен статусактивна
Целпредвидува верски и образовни услуги за муслиманската заедница во Македонија.
Седиште\
МестоШтип, Македонија
РегионМакедонија
Членство30,000 неофицијално
Службени јазицитурски
македонски
албански

Штипското муфтиство е едно од тринаесетте муфтиства на Исламската верска заедница во Македонија.

Седиштето на ова муфтиство се наоѓа во градот Штип. Во градот има основано верско училиште а седиштето на муфтиството било основано во 1913 година и се задржало до крајот на Првата светска војна.

Ова муфтиство ги опфаќа реоните на градовите: