Штерн–Герлахов експеримент

Од Википедија — слободната енциклопедија
Штерн-Герлахов експеримент: Атомите од сребро кои патуваат низ нехомогено магнетно поле и се пренасочуваат нагоре или надолу во зависност од нивниот спин; (1) печка, (2) зрак од атоми на сребро, (3) нехомогено магнетно поле, (4) класично очекуван резултат, (5) набљудуван резултат

Штерн-Герлаховиот експеримент покажал дека просторната ориентација на моментот на импулс е квантувана. Така, се покажало дека атомскиот систем има вродени квантни својства. Во првобитниот експеримент, атомите на сребро биле испраќани преку просторно променливо магнетно поле, што ги пренасочиле пред да го погодат екранот на детекторот, како што е лизгачко стакло. Честичките со различен од нула магнетен момент се оттргнуваат од правата патека, заради градиентот на магнетното поле. Екранот открива дискретни точки на акумулација, наместо континуирана дистрибуција,[1] благодарение на нивниот квантуван спин. Историски гледано, овој експеримент бил пресуден во убедувањето на физичарите за реалноста на квантувањето на моментот на импулс во сите размерни атомски системи.[2][3]

По неговото создавње од страна на Ото Штерн во 1921 година, експериментот за првпат успешно го спровел Волтер Герлах во почетокот на 1922 година.[1][4][5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Gerlach, W.; Stern, O. (1922). „Der experimentelle Nachweis der Richtungsquantelung im Magnetfeld“. Zeitschrift für Physik. 9 (1): 349–352. Bibcode:септември .349G 1922ZPhy... септември .349G Проверете го |bibcode= length (help). doi:10.1007/BF01326983.
  2. Allan Franklin and Slobodan Perovic. „Experiment in Physics, Appendix 5“. Во Edward N. Zalta (уред.). The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Winter 2016. изд.). Посетено на 2018-08-1426 февруари 2020. Проверете ги датумските вредности во: |access-date= (help)
  3. Friedrich, B.; Herschbach, D. (2003). „Stern and Gerlach: How a Bad Cigar Helped Reorient Atomic Physics“. Physics Today. 56 (12): 53. Bibcode:2003PhT....56l..53F. doi:10.1063/1.1650229.
  4. Gerlach, W.; Stern, O. (1922). „Das magnetische Moment des Silberatoms“. Zeitschrift für Physik. 9 (1): 353–355. Bibcode:септември .353G 1922ZPhy... септември .353G Проверете го |bibcode= length (help). doi:10.1007/BF01326984.
  5. Gerlach, W.; Stern, O. (1922). „Der experimentelle Nachweis des magnetischen Moments des Silberatoms“. Zeitschrift für Physik. 8: 110–111. Bibcode:септември .349G 1922ZPhy... септември .349G Проверете го |bibcode= length (help). doi:10.1007/BF01329580.