Шпанско решение

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Шпанско решение

Во железничкиот и брзиот превозен речник, Шпанско решение е распоред на станицата со две железнички платформи, по една на секоја страна од пругата,[1] што овозможува посебни платформи за качување и спуштање.

„Шпанското решение“ се користи во неколку станици во Мадридското метро (на пр. станица „Авенија Америка“) и Барселонското метро (на пр. станица „Св. Андреј“).

Опис[уреди | уреди извор]

Овој распоред на платформата овозможува раздвојување на патничките текови со користење на една платформа само за качување, а другата само за слетување.[1] Посебното означување на платформите за качување и спуштање се покажа како ефективно за намалување на времето на престој на станиците со голем број патници.[2]

Шпанското решение најчесто е применувано на високофреквентни подземни метро станици. Станиците понекогаш се доградуваат за да вклучат распоред на шпански решенија за проширување на капацитетот на постоечките станици кога нема простор за проширување на постоечката платформа, проблем што може да се појави во конфигурациите на островската платформа.

За да се поттикнат патниците да излезат на правилната платформа, возовите што пристигнуваат обично прво ги отвораат вратите свртени кон платформата за спуштање на патниците, а потоа ги отвораат вратите за патниците кои се качуваат по мало задоцнување.

Примери[уреди | уреди извор]

Пример за шпанското решение е станицата „Карлсплац (Штахус)“ на Минхенскиот С-пат, која има островски платформи за качување и странични платформи за спуштање.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Olshausen, Hans-Gustav (9 март 2013). VDI-Lexikon Bauingenieurwesen [VDI-Lexikon civil engineering] (германски) (2.. изд.). Springer-Verlag. стр. 63. ISBN 978-3-642-48098-0. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „vdi2013“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. Fendrich, Lothar (25 јануари 2007). Handbuch Eisenbahninfrastruktur [Railway infrastructure handbook] (германски). Springer-Verlag. стр. 36, 37. ISBN 9783540317074.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]