Прејди на содржината

Шпанска колонизација на Јукатан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шпанската колонизација на Јукатан била кампања предводена од шпанските конкистадори против мајанските држави и градови, особено против Маите во северен и централен Јукатан, денес во Мексико. Покрај нив била нападнати и Маите во територијата денс позната како Гветамала. Овие напади и шпанската колонизација започнала во 16 век, но потешкотии имале не со мајанската цивилизација, туку со Ацтеките и Инките. Битките помеѓу Маите и Шпанците траеле 170 години.