Шломо бен Абрахам Хакоен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шломо бен Абрахам Хакоен (Сер, Егејска Македонија, 1520Солун, 1602) бил еврејски рабин во Битола, авторитет по законодавни прашања. Во Солун во 1573 година му биле објавени (1586–1652) четири тома „респонцес“ (прашања и одговори) за судски спорови во рабинскиот суд[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Еврейски извори за обществено-икономическото развитие на балканските земи през XVII век, II, София, 1960