Прејди на содржината

Шиши-одоши

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шиши-одоши: а.- полнење, b.- празнење, c.- удар од камен - звук.
Јапонска чешма на Калемегдан – стилизиран шиши-одоши.

Шиши-одоши (ししおどし, 鹿威し) е посебна форма на чешма во јапонските градини – плашило за елени и може да се комбинира со каменен базен. Многу е привлечна и привлекува внимание како со формите така и со звукот. Примарно служела на селаните да ги отераат елените и дивите свињи од посевите. Подоцна претставувале елемент на промена во градината, бидејќи шупливиот бамбус при полнењето претегнува на едната страна и ја истура водата, а од спротивната страна е камен од кој се удира правејќи звук.

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Грбић, М. (2015): Историја вртне уметности. Универзитет у Београду. Београд. Шиши-одоши