Шишести џигерници

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шишести џигерници
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „Шишести џигерници“.
  • Дали „Шишести џигерници“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
  • Стиснете џигерници&preload=Автотаксономија/preload тука за да внесете таксономски податоци за „Шишести џигерници“.
Најзастапени параметри
  • |authority= Кој научник го опишал таксонот
  • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
  • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
  • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од едно семејство)
Корисни врски
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Шишести џигерници|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Шишести џигерници
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Шишести џигерници
Sphaerocarpales
Sphaerocarpos texanus
Scientific classification e
Kingdom: Plantae
Division: Marchantiophyta
Class: Marchantiopsida
Subclass: Marchantiidae
Order: Sphaerocarpales

Cavers, (1910)[1]
Families

Monocarpaceae Riellaceae SphaerocarpaceaeNaiaditaceae

Sphaerocarpos texanus.jpg

Sphaerocarpales е ред на растенија во рамките на црн дроб. Приближно дваесет видови се во овој редослед кој е под-поделен на четири фамилии: Monocarpaceae, Sphaerocarpaceae и Riellaceae, како и изумреното семејство Naiaditaceae. Вклучувањето на Naiaditaceae е неизвесно, а семејството понекогаш било доделено на Calobryales.

Класификација[уреди | уреди извор]

Живи таксони и број на видови врз основа на Söderström et al. 2016[2] и синоними од Збирка имиња на родови-групи во систематско распоредување.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cavers, F. (1910). "The inter-relationships of the bryophytes. I. Sphaerocarpales". New Phytologist. 9 (3–4): 81–92. doi:10.1111/j.1469-8137.1910.tb05560.x. hdl:2027/uc1.c073498009.
  2. Söderström; и др. (2016). „World checklist of hornworts and liverworts“. PhytoKeys (59): 1–826. doi:10.3897/phytokeys.59.6261. PMC 4758082. PMID 26929706.
  3. „Part 2- Plantae (starting with Chlorophycota)“. Архивирано од изворникот на 2016-10-06. Посетено на 30 June 2016. Наводот journal бара |journal= (help)