Прејди на содржината

Широкоушест лилјак

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Широкоушест|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Широкоушест лилјак
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Широкоушест
Вид: Широкоушест лилјак
Научен назив
Широкоушест лилјак
Barbastelle

Temporal range: Pleistocene – Recent[1]
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Chiroptera
Family: Vespertilionidae
Genus: Barbastella
Species:
B. barbastellus
Binomial name
Barbastella barbastellus

(Schreber, 1774)
Range of B. barbastella
  Resident
  Extinct
  Presence Uncertain

Широкоушест лилјак ( Barbastella barbastellus ), исто така познат како лилјакот barbastelle или barbastelle, претставува вид на европски лилјак од родот Barbastella . Овој вид се среќава од Португалија до Азербејџан и од Шведска до Канарските острови, каде што е идентификуван подвид. Има краток нос, мали очи и широки уши. Статусот на зачувување на B. barbastellus е оценет како „речиси загрозен“, „ранлив“, „критично загрозен“ или „изумрен“ во различни делови од неговиот опсег.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Западната барбастела била опишана како нов вид во 1774 година од страна на Јохан Кристијан Даниел фон Шребер, кој ја сместил во родот Vespertilio, со име на видот Vespertilio barbastellus . Холотипот бил собран во Бургундија, Франција. Во 1836 година бил сместен во родот Barbastellus, а првата употреба на нејзината сегашна комбинација на име Barbastella barbastellus била во 1897 година од Герит Смит Милер. Името Barbastella barbastellus можеби доаѓа од латинскиот barba (брада) и stella (ѕвезда). Гледано од страна, се чини дека горната усна има брада, или мустаќи. Два подвидови на лилјаци се признати од страна на цицачи видови на светот (2005):[3]

Покрај направените морфолоши мерења, ДНК-анализата го потврди присуството на ендемски подвид на Канарските Острови, како и релативно хомогена генетска структура меѓу популациите на Пиринејскиот Полуостров и Мароко, а веројатно и низ Европа до регионот на Тракија.[5]

Опис[уреди | уреди извор]

Широкоушест лилјак има средна големина, со карактеристичен нос во облик на мопс. Ушите се широки, споени преку нејзината глава со кожа, а на задната површина покриени со крзно во кафеаво-меѓу. Трагусот е триаголен - широк во основата, но со речиси паралелен врв кој започнува околу половина по должината. Должината на главата и телото е помеѓу 40 и 55  милиметри и распонот на крилата е помеѓу 260 и 209  милиметри. Должината на подлактицата е од 35 до 45 милиметри, а телесната маса е од 6 до 13 грама.[6][7]

Екологија[уреди | уреди извор]

Илустрација на печење барбастели

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Широкоушест лилјак се криe во цепнатинки или зад лабава кора од дрвја цела година, генерално во зрели листопадни шуми, како и во пукнатините на карпите [8] и во човечки згради. Во централна Италија, беше откриено дека високата мртва бука во неуправувани шуми се претпочитаат како дрва.[9] Додека барбастелите обично остануваат во една област за печење, тие се движат помеѓу поединечни живеалишта со голема честота.[2]

Широкоушестите лилјаци мигрираат на подземни места за издигнување во текот на зимата, иако тие може да останат во арборанските живеалишта на почетокот на сезоната. Зимските локалитети вклучуваат природни пештери и човечки структури како што се подруми, рудници и бункери . Барбастелите се релативно отпорни на студени услови и обично се наоѓаат во хиберниција на ладни места и на изложени позиции.[2][10]

Лов и хранење[уреди | уреди извор]

Широкоушестите лилјаци се хранат главно со молци, како и со муви .[2][10][11] Истражувањата од Швајцарија покажаа дека биолошки најпродуктивните делови од шумата се експлоатираат во приоритет од овој вид додека се ловат [8] и дека околу. 99% од пленот по волумен се состоеше од Лепидоптера . Поновите студии ја потврдија оваа доминација на Lepidoptera, нагласувајќи дека средните и поголемите примероци се насочени во приоритет на Широкоушест лилјаци. Сепак, сезонските промени во исхраната беа забележани во текот на есента поради потенцијалната меѓуспецифична конкуренција (со Plecotus austriacus ) и силно намалување на летечките поголеми молци.[12]

Исхрана на широкоушестите лијаци се чини дека е една од најтесните меѓу европските лилјаци. Оваа специјализација во навиките за потрага по храна веројатно укажува на поголема ранливост на овој вид на негативни промени во изобилството на популации на молци. Ова би можело да ја објасни неговата моментална реткост во поголемиот дел од нејзиниот опсег.[13]

Додека тие бараат храна, широкоушестите лилјаци се однесуваат како типични видови лилјаци-хокинг и покрај фактот што ловат исклучиво веднаш над шумската крошна. Оваа чудна техника на потрага по храна може да се објасни со ко-еволуцијата со одбранбениот систем на неговиот плен.[13]

Со истрагите е докажано дека тие можат да патуваат до 20 километри навечер за цели на потрага по храна, а нерепродуктивните женки бараат храна на поголеми растојанија од репродуктивните женки [14]

Репродукција[уреди | уреди извор]

Поединците својата сексуална зрелост ја достигнуваат по една или две години. По целосна сексуална сегрегација во поголемиот дел од пролетта и летото, периодот на парење започнува на крајот на летото, понекогаш за време на епизоди на роеви. Периодот на парење често завршува со почетокот на хибернацијата, но забележани се некои случаи на доцно парење во текот на зимата и раната пролет.

Широкоушестите лилјаци околу мај-јуни, секоја трудница раѓа 1 или 2 новороденчиња кои ги дои до 6 недели.[15]

Ехолокација[уреди | уреди извор]

Широкоушестите лилјаци имаат два главни типа на повици кои се користат за ехолокација. Параметрите на честотата на повик тип 1 лежат помеѓу 30 и 38 kHz, имаат најмногу енергија на 33 kHz и имаат просечно времетраење од 2,5 Госпоѓица. Параметрите на честотата на повикот тип 2 лежат помеѓу 29 и 47 kHz, имаат најмногу енергија на 38 kHz и имаат просечно времетраење од 4,1 Госпоѓица.[16][17][18]

Главен плен за овие лилјаци се молците и пеперутките . За да се минимизира ризикот од ехолокација на лилјаците, молците (и во најретките примери, пеперутките) еволуирале за да ги детектираат повиците за ехолокација на лилјаците кои ловат и да користат маневри за избегнување на летот или да одговорат со сопствени ултразвучни кликања за да ја збунат ехолокацијата на лилјаците. Подфамилијата Arctiidae на ноктуидни молци уникатно реагира на ехолокацијата на лилјаците со три преовладувачки механизми: запрепастување, заглавување на сонар и акустична апосематска одбрана. Сите овие одбрани зависат од специфичните поставки на околината и видот на ехолокацискиот повик; сепак, овие одговори не се исклучуваат меѓусебно и може да се користат од истиот молец за одбрана.[19]

Како одговор, познато е дека некои семејства од овие лилјаци користат кликови на честоти над или под опсегот на слухот на молците. Ова е познато како хипотеза за алотонска честота. Се тврди дека аудитивните системи кај молците ги натерале нивните грабливци на лилјаци да користат ехолокација со повисока или пониска честота за да го заобиколат слухот на молците..Широкоушест лилјаци еволуирале за да користат потивок режим на ехолокација, повикувајќи се со намален тон и дополнително намалувајќи ја јачината на нивните кликови додека се затвораат на молците од плен. Помалиот волумен на кликови го намалува делотворниот успешен опсег на лов, но резултира со значително поголем број фатени молци од другите, погласни видови лилјаци. Молците дополнително ја развиле способноста да разликуваат висока и ниска стапка на кликање на ехолокација, што покажува дали лилјакот штотуку го открил нивното присуство или активно ги следи. Ова им овозможува да одлучат дали одбрамбените ултразвучни кликови вредат за потрошеното време и енергија. 

Распространетост[уреди | уреди извор]

Овој вид е многу редок и најчесто се намалува низ својот опсег. Некои историски податоци од 19 век [20] се однесуваат на присуството на западните барбастели во Сенегал. Овие податоци се сметаат за сомнителни.[4]

Албанија
Досега во Албанија се забележани само четири примероци од овој вид. Примероците беа фатени во 2005 година во близина на Националниот парк Шебеник-Јабланица, блиску до границата со Северна Македонија.[21] Овој национален парк е добро познат по својата букова шума, дел од локацијата на УНЕСКО „Антички и исконски букови шуми на Карпатите и другите региони на Европа“.[22]
Белгија
Познато е дека лилјаците од Барбастел се појавуваат во Сонијанската шума во Белгија .[23]
Ирска
Овој вид бил пријавен во 1997 година од западниот брег на Ирска, врз основа на повици за ехолокација. Неодамнешните истражувања и истражувања ги процениле овие податоци и дошле до заклучок до погрешна идентификација на повиците за ехолокација и отсуство на овој вид од островот Ирска.[24]
Црна Гора
Видот е присутен во текот на летото и во средоземниот и во алпскиот биогеографски регион на Црна Гора, на надморска височина од 80 m и до 1.700 м.н.в..[25][26]
Холандија
Барбастела е исчезната во Холандија од 1984 година [2]
Норвешка
Се сметало за избришано во Норвешка, бидејќи бил забележан само во 1896, 1911, 1913 и 1949 година. Сепак, повторно беше пронајден во 2004 и 2008 година [27]
Обединето Кралство
Во Британија се познати само неколку живеалишта за размножување; Големата штала Пастон во Норфолк, делови од Ексмур и Кванток Хилс во Девон и Сомерсет (види Тар скали ), Вимпол Вуд во Кембриџшир, шумата Мотисфонт во Хемпшир и Еберно Комон во Западен Сасекс . Дистрибуцијата во ОК може да се најде на мрежното место на Националната мрежа за биоразновидност овде .[28]

Конзервација[уреди | уреди извор]

Овој вид е заштитен од страна на Европската унија според Директивата за живеалишта, што значи дека живеалиштата и живеалиштата што ги користат овој вид може да се сметаат за известување како локација од посебен научен интерес . Овој вид е исто така наведен во Бернската конвенција и е конкретно цел на конвенцијата UNEP- EUROBATS . Неколку национални законодавства исто така го штитат овој вид и неговите живеалишта во многу земји и региони.

Со цел да се истакне важноста за заштита на овој вид на европско ниво, овој вид бил избран за вид на лилјаци 2020-2021 година од страна на паневропската невладина организација BatLife Europe.[29]

Статус[уреди | уреди извор]

Овој вид е класифициран како речиси загрозен (NT) во светската Црвена листа на IUCN,[2] додека се смета за ранлив (VU) на скалата на Европската и на Европската унија [30] и скоро загрозен (NT) во средоземната црвена листа. .[31]

Статус на национална и регионална црвена листа на Западен Барбастел
Земја национално Регионални
Албанија Недостаток на податоци (DD) N/A
Австрија Ранлив (VU) N/A
Белорусија [32] Загрозени (EN) (2016) N/A
Белгија [33] Критично загрозен (CR)
Хрватска [36] Недостаток на податоци (DD) (2006) N/A
Чешка [37] Најмала грижа (LC) (2017) N/A
Данска [38] Ранлив (VU) (2008) N/A
Естонија [39] Не е оценето (НЕ) (2008) N/A
Франција [40] Најмала грижа (LC)
Грузија [41] Ранлив (VU) (2006) N/A
Германија [42] Загрозени (EN) (2008) N/A
Италија [43] Загрозени (EN) (2013) N/A
Литванија [44] Загрозено (EN) N/A
Молдавија [45] Критично загрозен (CR) N/A
Холандија [46] Регионално исчезнат (РЕ) N/A
Норвешка [47] Критично загрозен (CR) (2015) N/A
Полска [48] Дефицитарни податоци (ДД) (2013) N/A
Португалија [49] Недостаток на податоци (DD) (2005) N/A
Романија [50] Не е оценето (НЕ) N/A
Швајцарија [51] Загрозени (EN) (2014) N/A
Украина [52] Загрозено (EN) N/A
Обединетото Кралство [53] Ранливи (VU) (2017) N/A

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2021-12-13. Посетено на 2022-04-18.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Piraccini, R. (2016). "Barbastella barbastellus". IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T2553A22029285. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T2553A22029285.en. Retrieved 19 November 2021.
 3. Wilson, D.E.; Reeder, D.M., уред. (2005). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd. изд.). Johns Hopkins University Press. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.
 4. 4,0 4,1 Trujillo, D. et al. 2002.
 5. Juste, J. et al. 2003.
 6. Aulagnier, S et al. 2010
 7. Batlife Europe. 2020
 8. 8,0 8,1 Sierro, A. 1999.
 9. Russo, D. et al. 2004
 10. 10,0 10,1 Barbastelle bat (PDF). Bat Conservation Trust. Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-04-27. Посетено на 3 February 2019.
 11. Rydell, J. et al. 1996.
 12. Andreas, M. et al. 2012.
 13. 13,0 13,1 Sierro, A. & Arlettaz, R. 1997.
 14. Zeale, M. R. et al. 2012.
 15. Dietz, C. et al., 2009
 16. Parsons S. & Jones G. 2000.
 17. Obrist et al. 2004.
 18. Denzinger, A. et al., 2001
 19. Yager D., 2012.
 20. Rochebrune, A.T. 1883.
 21. Sachanowicz, K. et al. 2016.
 22. Théou, P. & Bego, F. 2018.
 23. „Mammals“. zoniënwoud. Архивирано од изворникот на 2019-06-13. Посетено на 2018-01-20.
 24. Buckley, D. J. 2011.
 25. Pašić, J. & Mulaomerović, J. 2018.
 26. Rachwald, A. et al. 2019.
 27. NTB (22 April 2008). „Hemmelighetskremmeri om "utdødd" flaggermus“ (норвешки). Архивирано од изворникот на 2008-09-17. Посетено на 2008-04-22.
 28. Barbastella barbastellus[мртва врска], Joint Nature Conservation Committee, retrieved on September 1, 2008.
 29. „BatLife Europe Bat of Year“. batlife-europe.info. Посетено на March 3, 2020.
 30. Temple, H.J. & Terry, A. 2007.
 31. Temple, H.J. & Cuttelod, A. 2009.
 32. „National report of Belarus (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 33. „National report of Belgium (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 34. „Regional Red List of Flanders“. www.vlaanderen.be. Посетено на March 5, 2020.
 35. „Regional Red List of Wallonia“. biodiversite.wallonie.be. Посетено на March 5, 2020.
 36. „National report of Croatia (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 37. „National report of the Czech Republic (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 38. „National report of Denmark (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 39. „National report of Estonia (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 40. „Inventaire National du Patrimoine Naturel“. inpn.mnhn.fr. Архивирано од изворникот на 2022-01-24. Посетено на March 5, 2020.
 41. „National report of Georgia (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 42. „National report of Germany (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 43. „National report of Italy (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 44. „National report of Lithuania (2014)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 45. „National report of Moldova (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 46. „National report of The Netherlands (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 47. „National report of Norway (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 48. „National report of Poland (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 49. „National report of Portugal (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 50. „National report of Romania (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 51. „Liste rouge Chauves-souris (2014)“. www.bafu.admin.ch. Посетено на March 5, 2020.
 52. „National report of Ukraine (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.
 53. „National report of the United Kingdom (2018)-EUROBATS“ (PDF). www.eurobats.org. Посетено на March 5, 2020.

Наведена литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Vespertilionidae