Широкоопашест поморник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Широкоопашест поморник
Научна класификација [ у ]
Класа: Птици
Ред: Дождосвирни
Семејство: Поморници
Род: Поморник
Вид: Широкоопашест поморник
Научен назив
Stercorarius pomarinus
Temminck, 1815
Живеалишта на широкоопашестиот поморник      Парење      Непарење      Прелет      Скитање (непознати сезони)
Синоними
  • Catharacta pomarinus
  • Coprotheres pomarinus

Широкоопашест поморник (науч. Stercorarius pomarinus) — морска птица од семејството на поморниците (Stercorariidae). Тоа е мигрант, кој презимува на море во тропските океани.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Неговите односи не се целосно решени; нејзината митохондријална ДНК е најслична на големиот поморник, но според морфологијата и поведението, таа е поблиску до помалите поморници (како краткоопашестиот). Најверојатно објаснување е опсежната хибридизација помеѓу големите и еден вид помали поморници, што резултираше со хибридна популација која на крајот еволуираше во посебен вид, широкоопашест поморник; или алтернативно помеѓу помаринот и видот на сквата на јужната полутопка, при што големиот поморник е хибридното потомство, кое можеби се појавило неодамна во 15 век. Судејќи според одликите на скелетот и поведението, првото изгледа поверојатно, бидејќи широкоопашестиот поморник споделува неколку сличности со поморникот „Катаракта“, додека големиот поморник не изгледа многу поразлично од нејзините роднини на јужната полутопка.

Разликата помеѓу широкоопашестиот и големиот поморник е една од најмалите меѓу кои било два вида ’рбетници кои се досега анализирани, што е помала од варијацијата пронајдена помеѓу различни единки од широко распространети видови. Очигледната способност за хибридизација доведе до укинување на одвоениот род Catharacta за јужната полутопка и големите поморници.

Опис[уреди | уреди извор]

Ова е голем претставник на семејството со должина од околу 45 см, со исклучок на централните пердуви на опашката на летниот возрасен, што може да додаде уште 10 см.

Овој вид се движи од 46 до 67 см во должина, 110 до 138 см во распон на крилата и 540 до 920 грама во тежина. Горната граница на должината ја опфаќа издолжената опашка на возрасните приплодни, која е околу 10 centiметарs (3.9 ин) во должина. Идентификацијата на овој поморник е комплицирана поради неговите сличности со краткоопашестиот поморник и постоењето на три морфи . Широкоопашестите поморници се поголеми од обичните галеби . Тие се многу пообемни, со пошироки крилја и помалку личат на сокол од краткоопашестиот поморник, но го покажуваат истиот широк опсег на варијации на пердувите. Летот е поизмерен од оној на помалите видови. Има многу груби повици за брборење и други што звучат како што-сис .

Светломорфните возрасни широкоопашести поморници имаат кафеав грб, главно бели долни делови и темни основни пердуви на крилата со бел „блесок“. Главата и вратот се жолтеникаво-бели со црна капа. Темноморфните возрасни се темно кафеави, а средноморфните птици се темни со нешто побледи долните делови, главата и вратот. Сите морфи имаат бел блиц на крилата, кој се појавува како дијагностички двоен блиц на долниот дел. При размножување на возрасни од сите морфи, двата централни пердуви на опашката се многу подолги од другите, во облик на лажица и извиткани од хоризонталата. Малолетниците се уште попроблематично да се идентификуваат и тешко се одвојуваат од краткоопашестиот поморник на растојание само на перја.

Поведение[уреди | уреди извор]

Одгледување[уреди | уреди извор]

Stercorarius pomarinus - MHNT

Овој вид се размножува на крајниот север на Евроазија и Северна Америка . Се гнезди на арктичката тундра и островите, поставувајќи 2-3 маслинесто-кафени јајца во вдлабнатини обложени со трева. Како и другите поморници, ќе лета на чело на човек или друг натрапник кој се приближува до неговото гнездо. Иако не може да нанесе сериозна штета, искуството е застрашувачко и болно.

Хранење[уреди | уреди извор]

Оваа птица се храни со риби, мрши, остатоци, помали птици до големина на обичен галеб и глодачи, особено леминзи . Ги ограбува галебите, галебите, па дури и галетите од нивниот улов. Како и повеќето други видови поморници, го продолжува ова пиратско поведение во текот на целата година, покажувајќи голема агилност додека ги малтретира своите жртви. Познато е дека само Големиот црн галеб, белоопашестиот орел и златниот орел земаат возрасни, здрави поморници.

Наводи[уреди | уреди извор]

Off Gold Coast, SE Queensland, Australia
  1. BirdLife International (2018). Stercorarius pomarinus. Црвен список на загрозени видови. 2018: e.T22694240A132534251. doi:10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22694240A132534251.en. Посетено на 12 ноември 2021.

Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „arkive“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „birdsbritannica“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Blechschmidt1993“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „CRC“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „enature“ определена во <references> групата „“ нема содржина..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со назив „Furness2003“ определена во <references> групата „“ нема содржина..

Надворешни врски[уреди | уреди извор]