Ширококрилен северник

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ширококрилен лилјак ( Eptesicus serotinus ), исто така познат како обичен серотински лилјак, голем кафеав лилјак, или свилен лилјак,[1] е прилично голем евроазиски лилјак со прилично големи уши. Има распон на крилјата од околу 37 сантиметри и често лови во шумски предели . Понекогаш се наоѓа во згради, виси наопаку, во мали групи или поединечно. Името серотин потекнува од латинскиот serotinus, што значи „вечер“, додека генеричкото име потекнува од грчкиот ἔπιεν и οίκος, што значи „куќен флаер“.[2]

Таксономија[уреди | уреди извор]

Следниве подвидови се препознаени.[3][4][5][6]

Ориенталниот серотин ( E. pachyomus ) и неговите составни подвидови порано се сметаа за подвид на E. serotinus, што ги сочинуваше неговите источни популации и сè уште се смета за негов најблизок роднина, но филогенетските докази укажуваат на длабока генетска дивергенција помеѓу E. serotinus и E. пахиомус, така што тие се поделени како различни видови. Истото се случи и со меридијалниот серотин ( E. isabellinus ), за кој порано се мислеше дека ги сочинува најјужните популации на E. serotinus.[7]

Опис[уреди | уреди извор]

Лилјакот има долго крзно кое на задната страна е со димно-кафеава боја, додека долните делови се побледо жолтеникаво-кафеави, носот и ушите во форма на триаголник се црни, а мембраните на крилјата се темно црни или кафени. Малолетниците се потемни од возрасните. Серотинските лилјаци лесно се препознаваат при лет, бидејќи карактеристични се неговите широки крилја во комбинација со бавниот, многу маневрирачки лет со мавтање, прошаран со кратки лизгања.[8] Трагусот има релативно тенок и зашилен облик и не е бубрежен како кај Никталус .[3]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Серотинскиот лилјак има палеарктичка дистрибуција која се наоѓа помеѓу околу 58 степени и 30 степени од јужна Велика Британија и Шпанија на запад, на исток до Хималаите до североисточна Индија и долж Тиан Шан до јужна Монголија и северна Кина, и на југ до Турција и Иран . Забележан е како скитник на Лансароте на Канарските Острови .[4]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Серотинскиот лилјак се користи во широк спектар на живеалишта, вклучувајќи умерени и суптропски суви шуми, макии, земјоделско земјиште, полупустински и приградски области.[4]

Биологија[уреди | уреди извор]

Во Европа, серотинските лилјаци почнуваат да формираат породилни колонии кои се состојат речиси исклучиво од женки од крајот на мај. Колониите обично остануваат на едно место за одгледување за време на сезоната на размножување, иако повремено поголемите колонии ги менуваат местата на живеалиштето. Женските лилјаци обично раѓаат едно младенче на почетокот на јули, иако раѓањата се регистрирани дури во средината на август.[9]

Женките вообичаено раѓаат самец на крајот на летото, а бебето повремено го носи мајката првите неколку дена. Младите лилјаци обично ги прават своите први летови на околу три недели, а на шест недели можат сами да бараат храна. Колониите за размножување обично се распрснуваат до почетокот на септември, иако неколку лилјаци може да ја користат локацијата на колонијата како живеалиште до почетокот на октомври. Машките лилјаци веројатно остануваат сами или во мали групи, но повремено се среќаваат со женките во пролет или есен. Се чини дека парењето се случува на есен, но многу малку се знае за однесувањето на парењето. И двата пола достигнуваат сексуална зрелост на една година.[9]

Серотинските лилјаци главно користат згради за летни живеалишта, особено оние постари згради со високи фронтови и ѕидови со шуплина, и често се појавуваат во црквите; модерните згради ги користат ретко. До живеалиштето обично се пристапува на или во близина на врвот на фронтон или долната стреа. Серотинскиот лилјак едвај некогаш се наоѓа во дрвјата, кои биле најверојатните места за предчовечкото живеалиште, а видот се чини дека е многу ориентиран кон користење згради. Куќиштето понекогаш се дели со пипистрели или кафени долгоуши лилјаци, а овој вид исто така е забележан како се поврзува со лилјаци Натерер, лилјаци со мустаќи и лилјаци со ноктули . Во зима се пронајдени само неколку серотински лилјаци, но се чини веројатно дека повеќето хибернираат во зградите во ѕидовите на шуплината и неупотребените оџаци. Постојат неколку записи дека се пронајдени во најстудените делови на пештерите, или во пукнатините на покривот или во акумулации на камења.[9]

Активноста за потрага по храна на серотинските лилјаци достигнува врв во самрак, а има втор период на активност околу зори. Тие патуваат во просек од 6,5 километри до и од областите за хранење на ноќ, и добијте сточна храна во најмногу пет различни области на ноќ. Овој вид користи три главни стратегии за хранење: кратки летови, хранење на земја и воздушен хокинг. Вообичаено храни прилично ниско, 0-5 метри над земјата.[3]

Диета[уреди | уреди извор]

Слично на видовите Nyctalus или Plecotus, серотинот е главно воздушен ловец кој се фокусира на лов на летечки инсекти.[10][11][12]

Ехолокација[уреди | уреди извор]

Честотите што ги користат овој вид лилјаци за ехолокација се помеѓу 25-55 kHz, имаат најмногу енергија на 31 kHz и имаат просечно времетраење од 8,8 ms.[13][14]

Конзервација[уреди | уреди извор]

Серотинскиот лилјак опадна во многу области во нејзиниот европски опсег. Се смета дека губењето на живеалиштето за хранење имало улога во опаѓањето. Дополнително, бидејќи овој лилјак речиси исклучиво се наоѓа во зградите, тој е многу ранлив на вознемирување од градежните работи и третманите со токсични дрва. Во Обединетото Кралство, серотинските лилјаци имаат корист од многу сеопфатно ниво на правна заштита, како што е случајот низ голем дел од Европа.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Serotine, Serotine Bat, Common Serotine Bat, Big Brown Bat, Silky Bat“. Ch Boudet - Mammals' Planet. Посетено на 18 October 2016.
 2. „Eptesicus“. Animalia. Архивирано од изворникот на 2016-10-19. Посетено на 18 October 2016.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „Common serotine“. University of Bristol. Посетено на 17 October 2016. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Da Zongfu“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Da Zongfu“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 4. 4,0 4,1 4,2 Godlevska, L.; Kruskop, S.V.; Gazaryan, S. (2021) [amended version of 2020 assessment]. "Eptesicus serotinus". IUCN Red List of Threatened Species. 2021: e.T85199559A195834153. doi:10.2305/IUCN.UK.2021-1.RLTS.T85199559A195834153.en. Retrieved 18 April 2021.
 5. Eptesicus serotinus (Schreber, 1774)“. itis.gov. Посетено на 18 October 2016.
 6. Srinivasulu, Chelmala; Srinivasulu, Bhargavi (2012). South Asian Mammals: Their Diversity, Distribution, and Status. стр. 269. ISBN 978-1-4614-3449-8.
 7. Juste, Javier; Benda, Petr; Garcia-Mudarra, Juan-Luis; Ibanez, Carlos (2013). „Phylogeny and systematics of Old World serotine bats (genus Eptesicus, Vespertilionidae, Chiroptera): an integrative approach“ (PDF). Zoologica Scripta. 42 (5): 441–457. doi:10.1111/zsc.12020. |hdl-access= бара |hdl= (help)
 8. 8,0 8,1 „Serotine bat (Eptesicus serotinus)“. Wildscreen Arkive. Архивирано од изворникот на 2016-10-08. Посетено на 18 October 2016. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „arkive“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 9. 9,0 9,1 9,2 „Serotine“ (PDF). Bat Conservation Trust. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-10-22. Посетено на 17 October 2016. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „envtech“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „envtech“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 10. GAJDOŠÍK M. & GAISLER J., 2004: Diet of two Eptesicus bat species in Moravia (Czech Republic).
 11. ANDĚRA M. & HORÁČEK I., 2005: Poznáváme naše savce [We Identify Our Mammals].
 12. MIKULA, P., & ČMOKOVÁ, A. Lepidopterans in the summer diet of Eptesicus serotinus in Central Bohemia.
 13. Parsons, S.; Jones, G. (2000). „Acoustic identification of twelve species of echolocating bat by discriminant function analysis and artificial neural networks“. J Exp Biol. 203: 2641–2656.
 14. Obrist, M.K.; Boesch, R.; Fluckiger, P.F. (2004). „Variability in echolocation call design of 26 Swiss bat species: Consequences, limits and options for automated field identification with a synergic pattern recognition approach“ (PDF). Mammalia. 68 (4): 307–32. doi:10.1515/mamm.2004.030.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]