Шимширов синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Celastrina|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Шимширов синец
Мажјак
Женка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Celastrina
Вид: Шимширов синец
Научен назив
Celastrina argiolus
(Linnaeus, 1758)
Синоними
 • Papilio cleobis Sulzer, 1776
 • Papilio thersanon Bergstrasser, 1779
 • Papilio argyphontes Bergstrasser, 1779
 • Papilio argalus Bergstrasse, 1779
 • Papilio (Argus) marginatus Retzius, 1783
 • Lycaenopsis argiolus calidogenita Verity, 1919
 • Lycaenopsis argiolus britanna Verity, 1919

Шимширов синец (Celastrina argiolus)[1] е пеперуга од видот на пеперуги синци.

Опис[уреди | уреди извор]

Горната страна на крилјата на пеперугите се сини со сивкаста нијанса. Врвовите на крилјата имаат црни нијанси, кои кај женката се поизразени. Самите краеви на крилјата се бели. Долниот дел на крилјата се кремасти со црни дамки покрај краевите на крилјата. Дамките варираат по големина и распоред. Јајцата на пеперугата се рамни, бели. Ларвите се зелени или кафени. Возрасните единки летаат на пролет во јули, а некогаш и до септември.[2] Во Европа првата генерација најчесто се храни со растението Ilex aquifolium.[3]

Таксономија[уреди | уреди извор]

Овој вид првично бил опишан како Papilio argiolus од страна на Карл Линеј во 1758[4], и се однесува на примероците кои живеат во Европа. Според Елиот и Кавазое (1983) овој вид на пеперуги е поделен на следните подвидови:

Група argiolus

Северна Африка и Европа

 • C. a. argiolus
 • C. a. bieneri
 • C. a. hypoleuca
=paraleuca Rober
 • C. a. mauretanica
=algirica Oberthur
Групата kollari

Јужна Азија

 • C. a. iynteana
=sikkima Moore
=victoria Swinhoe
=herophilus Fruhstorfer
=cition Fruhstorfer
=bothrinoides Chapman
=puspargiolus Chapman
=albocaeruloides Chapman
 • C. a. kollari
=kasmira Moore
=coelestina Kollar
=trita Swinhoe

Група ladonides

Далек Исток

 • C. a. caphis
=crimissa Fruhstorfer
 • C. a. ladonides
=levettii Butler
=sachalinensis Esaki
=heringi Kardakoff
 • C. a. sugurui
Групата ladon

Северна и Средна Америка

 • C. a. cinerea
=arizonensis Edwards
 • C. a. echo
 • C. a. gozora
 • C. a. ladon
=pseudargiolus Boisduval
=violacea Edwards
=neglectamajor Tutt
 • C. a. lucia
=neglecta Edwards
=marginata Edwards
=argentata J. Fletcher

Галерија[уреди | уреди извор]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Пеперугата се наоѓа на голем географски простор, поточно во Северна Америка, Средна Америка, Европа и Азија до Индија.[4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Предлошка:LepIndex Retrieved April 20, 2018.
 2. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)
 3. Butterfly Conservation A-Z of butterflies Архивирано на 20 јуни 2010 г.
 4. 4,0 4,1 Evans, W.H. (1932). The Identification of Indian Butterflies (2. изд.). Mumbai, India: Bombay Natural History Society. стр. 221–226, ser no H21.24.

Литература[уреди | уреди извор]