Швјетослава

Од Википедија — слободната енциклопедија

Швиетослава била полска принцеза, ќерка на Миешко I од Полска и сестра на Болеслав I од Полска . Според германските хроничари, оваа принцеза, чие име не се наведува, се омажила прво за Ерик Победникот од Шведска, а потоа Свејн Форкберд од Данска, давајќи му на првиот сопруг син Олоф, а на вториот синовите Харалд и Кнут . Името што ѝ е дадено ретроспективно, Швиетослава, произлегува од името на веројатна ќерка, под претпоставка дека оваа девојка можеби го носела истото име како нејзината мајка.

Исландските саги ја даваат нејзината улога како последователна кралица на овие двајца монарси на Сигрид Горделивиот, ќерката на Скагул Тосте . Овој извештај се смета за помалку сигурен од современите хроничари од страна на голем број научници, според Биргита Фриц во Svenskt biografiskt lexikon, [1] и историската автентичност на Сигрид се гледа скептично. Snorre Sturlasson исто така споменува словенски принцеза тој ја нарекува Gunhild Венден, ќерка на царот Burislav на Вендите, старите Словени живеат во северните региони на денешна Полска, и се смета дека Гунхилд може да биде малку збунети сметка на сестрата на Полскиот крал Болеслав I, опишан од хроничарите. Полскиот генеалог Рафал Т. Принке смета дека германските хроничари ги комбинирале улогите на две различни сопруги на Свејн Форкберд, при што полската принцеза всушност е Гунхилд, мајка на Кнут, Харолд и ќерката Швиетослава, додека тој ја гледа Сигрид Гордата како автентична. последователна сопруга на Свејн како вдовица на Ерик Победникот, мајка на синот на Ерик, Олаф и на ќерката на Свејн, Естрид. Тој понатаму сугерира дека иако Швиетослава било името на полската сопруга на Свејн, името имало историја во семејството, дека можеби тоа било името на инаку непознатата сопруга на таткото на Миешко, Сиемомисл. [2]

Современи извори[уреди | уреди извор]

Има слаб материјал во средновековните хроники за да се обезбедат детали во врска со браковите на Свејн од Данска и Ерик од Шведска:

  • Титмар од Мерзебург спомнува дека ќерката на Миешко I од Полска и сестрата на Болеслав I Хробри од Полска се омажила за Свејн Форкберд и му дала два сина, Кнут Велики и Харалд II од Данска, но тој не го споменува нејзиното име. [1] Тиетмар е веројатно најдобро информиран за средновековните хроничари кои се занимаваат со ова прашање, бидејќи бил современик на опишаните настани и добро информиран за настаните во Полска и Данска . Тврдењето дека мајката на Харалд и Кнут била сестра на Болеслав може да објасни некои мистериозни изјави кои се појавуваат во средновековните хроники, како што е вмешаноста на полските трупи во инвазиите на Англија.
  • Адам од Бремен пишува речиси еден век подоцна дека полската принцеза - сестра или ќерка на Болеслав I Хробри од Полска - била сопруга на Ерик Победникот и со овој брак мајка на Олоф Скоткоунг од Шведска, пред да стане мајка на Кнут Велики и Харалд II од Данска во нејзиниот втор брак со Свејн. [1] Тврдењата на Адам за бракот со Ерик многу историчари ги сметаат за неверодостојни, бидејќи тој е единствениот извор што ја наведува оваа врска и затоа што пишува неколку генерации подоцна. Во школата на Gesta Hammaburgensis Ecclesiae Pontificum се споменува дека полскиот крал Болеслав ја дал раката на принцезата. [1] Еден проблем е што Олоф е роден најдоцна во раните 980-ти, пред Болеслав Кробри да дојде на власт, и затоа бил премногу стар за да биде син на неименуваната принцеза.
  • Gesta Cnutonis regis во еден краток пасус споменува дека Кнут и неговиот брат отишле во земјата на Словените и ја вратиле својата мајка, која живеела таму. Тоа не мора да значи дека неговата мајка била Словенка, но сепак оваа хроника силно сугерира дека била.
  • Во „Liber vitae of the New Minster and Hyde Abbey Winchester“ има запис за сестрата на кралот Кнут по име „Santslaue“ ( Santslaue soror CNVTI regis nostri ), што се смета за словенско име. Врз основа на оваа единствена споменување на она што ќе биде нејзината ќерка и претпоставката дека името во прашање претставува Стариот полски име Świętosława најде во подоцнежната генерација на полскиот кралското семејство, Ј Steenstrup сугерирал дека ова дете било именувана по нејзината мајка, а со тоа Полската сопруга на Ерик и Свејн исто така се викала Швиетослава, име што сега обично се користи за неа.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Освалд Балцер, Genealogia Piastów, Краков 1895 година.
  • Włodzimierz Dworzaczek, Genealogia, Варшава 1959 г.
  • Анджеј Феликс Грабски, Болеслав Хробри. Zarys dziejów politycznych i wojskowych, Варшава 1964 година.
  • Kazimierz Jasiński, Rodowód pierwszych Piastów, Варшава-Вроцлав (1992).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Birgitta Fritz (2004), „Sigrid Storråda“, Svenskt biografiskt lexikon, 32
  2. Rafał T. Prinke, "Identity of Mieszko I's Daughter and Her Scandinavian Relationships"(Roczniki Historyczne LXX (2004),[summary in German], Poznań – Warszawa 2004, ISBN 83-7063-429-X, pp. 81–110)