Шведско здружение за реформи во облекувањето

Од Википедија — слободната енциклопедија
Феминистички фустан дизајниран од Кристине Дал (Осло 1896) за Гурли Линдер

Шведско здружение за реформи во облекувањето (шведски: Svenska drägtreformföreningen ) било шведско женско здружение, активно од 1886 до 1903 година [1] Тоа било дел од реформата на викторијанскиот фустан и работело на реформирање на женскиот фустан кон поздрав и поудобен, вклучително и укинување на корсетот. Движењето привлекло големо внимание и постигнало одреден успех за време на неговото времетраење, како што е правењето корсетите да бидат немодерни меѓу ученичките.

Историја[уреди | уреди извор]

Основа[уреди | уреди извор]

Ставовите на Викторијанска реформа на облекувањето биле објавени во Шведска со книгата Облека и здравје, која била преведена на шведски под името Reformdrägten (најверојатно од Оскара фон Сидов) со вовед на Курт Волис и Хана Винге . Во февруари 1885 година, Ана Шарлот Лефлер одржала говор на оваа тема во женскиот клуб Nya Idun и побарала од Хана Винге да дизајнира шведски реформски фустан, а кога тоа било направено, Лефлер станала првата жена во Шведска што облекла реформски костим. Ова создало публицитет, а во април 1886 година, група жени ја основале „Svenska drägtreformföreningen“ со цел да ги воведат и приспособат идеите на викторијанското движење за реформа на облекувањето во Шведска.

Многу познати современи Швеѓанки биле членови на Svenska drägtreformföreningen. Меѓу членовите биле Ана Хиерта-Рециус и Елен Ки, која била нејзин прв, привремен претседавач по нејзиното основање, додека не се избрал постојан.

Активност[уреди | уреди извор]

Општеството било активно во менувањето на јавното мислење кон поздрава облека за жените преку јавни предавања, написи и публикации. Добило широка поддршка од скандинавските лекари, а Курт Волис, Каролина Видерстром и Лоренц Дитрихсон напишале придружни написи кои го осудиле особено тесниот корсет на тантела како нездрав. Во 1889 година, кралицата Софија го поканила претседавачот на официјална публика и ја поканила да ги прикаже реформските фустани дизајнирани од Аугуста Лундин во палатата Улриксдал, а потоа му ја дала на општеството својата формална поддршка, која била објавена како голем успех.

Влијание[уреди | уреди извор]

Додека во другите нордиски нации Данска, Финска и Норвешка не било воспоставено посебно општество за реформи во облекувањето, женското движење во овие земји било под влијание на шведското општество за реформа на облекувањето и исто така било активно во ова прашање.

Реформскиот фустан на друштвото бил произведен од Friends of Handicraft и од студиото на Аугуста Лундин, која ги облекле своите голфери во реформски фустан. Реформскиот фустан сам по себе никогаш не успеал да стане популарен, иако неколку радикални жени како Кала Курман, Соња Ковалевски, Алфхилд Агрел и Ана Боберг, го носеле реформскиот фустан во јавноста. Сепак, општеството постигнало одреден успех во однос на употребата на корсети кај девојчињата. Во 1890-тите, било објавено дека употребата на корсети во шведските училишта за девојки значително се намалила, бидејќи повеќе не се сметало дека е соодветно за ученичка да носи корсет.

Распуштање[уреди | уреди извор]

Во 1890 година, здружението станало дел од Здружението Фредрика Бремер . Се сметало за природен чекор за шведските женски здруженија во тоа време да се организираат под ФБА, но тоа било подредено како посебен ентитет под ФБА и продолжило да функционира независно. Меѓутоа, по 1896 година, прогресивно поедноставната и поудобна мода, воведувањето на спортска облека за време на возење велосипед и намалувањето на тесните корсети со врвки ја намалиле активноста на општеството. Во 1903 година, тоа било распуштено.

Претседавач

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Здружение за рационално облекување
  • Национална асоцијација за реформи во облекувањето
  • Движење уметнички фустан

Наводи[уреди | уреди извор]

 

  1. Jerremalm, Sanna (2010). Svenska reformdräkter : kvinnokläder för en ny tid. Uppsala: Uppsala Universitet, Textilvetenskap. Libris 13941878