Шведска на Летните олимписки игри (1896)

Од Википедија — слободната енциклопедија

На Летните олимписки игри 1896 година бил присутен само еден натпреварувач од Шведска, Хенрик Сјобер. Тој се натпреварувал во атлетика и гимнастика, со 5 пријави во 5 дисциплини. Шведска била една од четирите присутни нации кои не освоија медали (Италија, Чиле и Бугарија).

Атлетика[уреди | уреди извор]

Скокот во височина бил најуспешниот настап на Шеберг, во оваа дисциплина го освои 4тото место. Го освои 4-то или 5-тото место на трката на 100 метри, а му било потребно второ место за да се пласира во финалето. Во скок во далечина, тој се пласирал помеѓу 5-то и 9-то, со скок нешто пократок од 5,74 метри. Тој повторно бил некаде помеѓу 5-то и 9-тото место во фрлањето диск, со растојание помало од 25,2 метри.

Тркачки дисциплини
Атлетичар Настани Топлина Конечно
Резултат Ранг Резултат Ранг
Хенрик Шеберг 100 м Непознат Непознат Не напредувал
Настани на терен
Атлетичар Настани Конечно
Резултат Ранг
Хенрик Шеберг Скок во височина 1.60 4
Скок во далечина 5,80 6
Фрлање диск Непознат 5–9

Гимнастика[уреди | уреди извор]

Шеберг не се пласираше во конкуренцијата за скокање.

Атлетичар Настан Резултат Ранг
Хенрик Шеберг Трезор Непознат 4–15

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Lampros, S.P.; Polites, N.G.; De Coubertin, Pierre; Philemon, P.J.; Anninos, C. (1897). The Olympic Games: BC 776 – AD 1896. Athens: Charles Beck. (Digitally available at [1])
  • Mallon, Bill; Widlund, Ture (1998). The 1896 Olympic Games. Results for All Competitors in All Events, with Commentary. Jefferson: McFarland. ISBN 0-7864-0379-9. (Excerpt available at [2])
  • Smith, Michael Llewellyn (2004). Olympics in Athens 1896. The Invention of the Modern Olympic Games. London: Profile Books. ISBN 1-86197-342-X.