Шведска војна за независност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шведска војна за независност
Дел од Шведско-Дански војни
Датум 1521-1523
Место Скандинавија
Исход Независност на Шведска и излегување од Калмарскиот сојуз
Завојувани страни
Flag of Sweden.svg Шведска
Flag of the Free City of Lübeck.svg Слободен град Либек (од 1522)
Flag of Denmark.svg Данска
Flag of the Kalmar Union.svg Калмарски сојуз
Команданти и водачи
Густав I од Шведска Кристијан II од Данска
Влегувањето на шведскиот крал Густав Васа во Стокхолм - боја
Влегувањето на шведскиот крал Густав Васа во Стокхолм - боја

Шведската војна за независност (шведски: Befrielsekriget, 1521-1523) претставува граѓанска војна во која шведскиот благородник Густав успеал на својата земја Шведска, да и обезбеди независност од Кралство Данска и Калмарскиот сојуз. На 6 јуни 1521 година во градот Стренгнес Густав бил избран за нов крал на Шведска. Во 1522 година денешните градови во Германија, Либек и ханза биле приклученим кон територијата на Шведската империја. По преземањето на Стокхолм во јуни 1523 година Шведска била ослободена, заедно со Шведска Финска. Според Договорот од Малме потпишан на 1 септември 1523 година Шведска излегла од Калмарскиот сојуз.