Шведска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шведската азбука е писмо што го користи шведскиот јазик. Азбуката се заснова на стандардната латиница но има и три букви што се воведени поради потребите на шведскиот гласовен систем. Трите букви што се карактеристични не само за шведскиот јазик туку и за останатите скандинавски јазици се буквите "Å", "Ä" и "Ö" . Тие се ставени на крај од азбуката што не е случај и со германската азбука, бидејќи буквите "Ä" и "Ö" се користат и во германскиот јазик. Азбуката има 29 букви и е официјална азбука на територијата на Кралството Шведска

Азбука[уреди | уреди извор]

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z å ä ö

Поврзано[уреди | уреди извор]