Шаховско првенство на Азербејџан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на сите победници на Првенството шаховски на Азербејџан. Првото првенство е спроведено во 1934 година, кога Азербејџан е дел од Закавказка СФСР. Првенства продолжуваат да се одржуваат со прекини во Азербејџански ССР до 1945 година, кога почнуваат да се организираат секоја година. Тоа продолжува и денес во независна Азербејџан.

Поединечни првенства[уреди | уреди извор]

Година Град Победник
1995 Баку Вугар Гашимов
1996 Баку Вугар Гашимов
1997
1998 Баку Вугар Гашимов
1999 Баку Руфат Багиров
2000
2001
2002
2003
2004
2006 Баку Рауф Мамедов
2007 Баку Елмир Гусеинов[1]
2008 Баку Рауф Мамедов
2009 Баку Рашад Бабаев
2010 Баку Елтай Сафарли
2011 Баку Ниджат Мамедов[2][3]
Година Град Победник
2001 Баку Зейнаб Мамедярова
2007 Баку Мехриваn Шукурова
2008 Баку Зейнаб Мамедярова[4]
2009
2010
2011 Баку Туркан Мамедярова[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Championship of Azerbaijan Republic, man, 2007. ФИДЕ. 12 февруари 2007. (англиски)
  2. Azerbaijan Championship Men 2011. ФИДЕ. 28 март 2011. (англиски)
  3. Azerbaijani chess champion declared. 1 февруари 2011. News.az. Архивирано на 8 декември 2015 г. (англиски)
  4. Chmp of the Republic of Azerbaijan, women, 2008. ФИДЕ. 3 мај 2011. (англиски)
  5. AZE Chmp women-2011. ФИДЕ. 28 март 2011. (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]