Прејди на содржината

Шаховски знаци во Уникод

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова се знаци за шаховските фигури во Уникод.

Назив Знак УЗЗ HTML
бел крал У+2654 ♔
бела кралица U+2655 ♕
бел топ U+2656 ♖
бел ловец U+2657 ♗
бел коњ U+2658 ♘
бел пион U+2659 ♙
црн крал U+265A ♚
црна кралица U+265B ♛
црн топ U+265C ♜
црн ловец U+265D ♝
црн коњ U+265E ♞
црн пион U+265F ♟

Доколку не можете да ги видите знаците во таблицава, погледајте ја сликата подолу, каде истите се прикажани во два фонта (DejaVu Sans, FreeSerif, Quivira, Pecita).