Шаско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шаско Езеро
Поглед кон езерото
ПодрачјеЦрна Гора
Најг. должина3 километри км
Најг. ширина1,4 километри км
Површина{{Пб/Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „к“
 |1=Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „к“
}}
3,7 км² км2
Најг. длабочина8 метри м

Шаското езеро е езеро во Црна Гора блиску до Улцињ. Количината на водата во езерото варира со текот на месеците, па затоа површината на водата изнесува до 5,5 км2 и длабочина до 8 m. Езеро е криптодепресија. Шаското езеро е значајно сезонско живеалиште на птиците преселници. На неговиот брег се наоѓаат рушевини од стариот град Свач (Шаса).