Шарчопи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шарчопи е заеднички термин за повеќе југоисточни Азијци кои живеат во Бутан, поточно во источните делови на државата. Тие сочивуваат околу 45% од населението и во голем дел ги прифатиле будизмот, тибетскиот начин на живот од Бутан. Тие зборуваат шарчопкски јазик кој е познат и како цангла.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Лоцампа - непалски емигранти во Бутан
  • Нгалопи, доминантна етничка група во Бутан.