Шарен полноќник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Vespertilio|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Шарен полноќник
Vespertilio murinus 2.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Vespertilio
Вид: Шарен полноќник
Биномен назив
Vespertilio murinus
Linnaeus, 1758[2]
Распространетост на V. murinus во Евроазија
Синоними[3]

Eptesicus murinus (Linnaeus, 1758)

Parti-coloured bat
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Chiroptera
Family: Vespertilionidae
Genus: Vespertilio
Species:
V. murinus
Binomial name
Vespertilio murinus

Range of V. murinus in Eurasia
Synonyms[5]

Eptesicus murinus (Linnaeus, 1758)

Шарен полноќник ( Vespertilio murinus ) е вид на лилјак кој живее во умерена Евроазија, од Западна и Јужна Европа, на исток преку Кавказ и Иран до Монголија, сесевероисточна Кина, Кореја, Авганистан и северен Пакистан.[6]

Опис[уреди | уреди извор]

Нивното повикување, слично на птичјото, може да се слушне особено наесен за време на сезоната на парење. Шарениот полноќник има големина на телото од 4.8-6.4 центиметри со распон на крилата од 26-33 центиметри, и тежина од 11-24 грама .[7] Неговото име потекнува од неговото крзно, кое има две бои. Задниот дел (дорзалната страна) е од црвена до темно-кафеава, со сребрено-бело. Вентралната страна е бела или сива. Ушите, крилјата и лицето се црни или темно кафеави. Ушите се кратки, широки и заоблени. Познато е дека живеат до 12 години.

Однесување[уреди | уреди извор]

Овие лилјаци го ловат својот плен, како комарци, муви и молци, со широк спектар на ултразвучни сигнали, но особено околу 25–27 kHz.[8] Тие ловат по самракот на височини од околу 20-40 метри, на пример над потоци и езера, шуми или на улични светла.[9] Кога е студено лилјакот може да остане во своето живеалиште.

Не се знае многу за однесувањето на шарениот полноќник, бидејќи тие се доста ретки. Женските лилјаци живеат во мали групи, од околу 50 единки, понекогаш и до неколку стотици возрасни женки. Во Западна Европа, машките групи се состојат од околу 250 единки и се наоѓаат само во текот на пролетта и почетокот на летото. Овие лилјаци мигрираат , а утврдиле најдалечната миграција од 1 780 километри.[1]

Помеѓу октомври и март, лилјаците хибернираат. Тие хибернираат сами и можат да издржат температури до −5 °C (23 °F) .[10]

Репродукција и раѓање[уреди | уреди извор]

Женките формираат породилиште во мај и јули и генерално раѓаат близнаци.[10] По осамостојувањето на младенчињата, што трае помалку од шест недели,[10] женките го напуштаат породилиштето. Раѓањето на младенчето е во западна Европа околу почетокот на јуни.

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

Шарениот полноќник се среќава во Централна и Западна Европа и во Азија . Нејзиното природно живеалиште се планините, степите и шумските области, но во Западна Европа, тие главно можат да се најдат во градовите. Видот е заштитен, бидејќи е загрозен од инсектициди и промени во нивното живеалиште.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Coroiu, I. (2016). Vespertilio murinus. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T22947A22071456. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T22947A22071456.en. Посетено на 12 November 2021.
  2. Carl Linnaeus (1758). Systema naturæ per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I (латински) (изд. 10th.). Stockholm: Laurentius Salvius. стр. 32.
  3. Vespertilio murinus Linnaeus, 1758 - Parti-Coloured Bat“. Natural History Museum. Посетено на 16 December 2014.
  4. Carl Linnaeus (1758).
  5. "Vespertilio murinus Linnaeus, 1758 - Parti-Coloured Bat".
  6. "Vespertilio murinus", Science for Nature Foundation
  7. „Rarities and vagrants“ (PDF). Bat Conservation Trust. Архивирано од изворникот (PDF) на 23 September 2015. Посетено на 16 December 2014.
  8. Maja Zagmajster (2003). „Display song of parti-coloured bat Vespertilio murinus Linnaeus, 1758 (Chiroptera, Mammalia) in southern Slovenia and preliminary study of its variability“ (PDF). Natura Sloveniae. 5 (1): 27–41.
  9. S. M. Swift. „Bat species in Scotland“ (PDF). Scottish Natural Heritage. Посетено на 16 December 2014.
  10. 10,0 10,1 10,2 Anne-Jifke Haarsma; Henk Siepel (2013). „Macro-evolutionary trade-offs as the basis for the distribution of European bats“ (PDF). Animal Biology. 63 (4): 451–471. doi:10.1163/15707563-00002424.