Шарен дождовник

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Salamandra|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Fire salamander
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Salamandra
Вид: Fire salamander
Научен назив
Salamandra salamandra
(Linnaeus, 1758)
Distribution of fire salamander
Синоними
 • Lacerta salamandra Linnaeus, 1758
Fire salamander
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Amphibia
Order: Urodela
Family: Salamandridae
Genus: Salamandra
Species:
S. salamandra
Binomial name
Salamandra salamandra

Distribution of fire salamander
Synonyms
 • Lacerta salamandra Linnaeus, 1758

Шарен дождовник (Salamandra salamandra) е вообичаен вид саламандер пронајден во Европа.

Тој е црн водозезмец со жолти дамки или ленти во различен степен; некои примероци можат да бидат скоро целосно црни, додека кај други жолтата боја е доминантна. Понекогаш може да се појават и нијанси на црвена и портокалова боја, или замена или мешање со жолта боја според подвидовите.[2] Оваа светла боја е многу видлива и делува за да ги одврати грабливците со искрено сигнализирање на неговата токсичност (апозематизам)[3] Шарените дождовници можат да имаат многу долг животен век; еден примерок живеел повеќе од 50 години во Музејот Кениг, германски музеј за природна историја.

Живеалиште, однесување и диета[уреди | уреди извор]

Шарените дождовници живеат во шумите во Средна Европа и се почести во ридските области. Тие претпочитаат листопадни шуми бидејќи сакаат да се кријат во паднати лисја и околу мовливи стебла на дрвјата. Потребни им се мали потоци или езерца со чиста вода во нивното живеалиште за развој на ларвите. Без разлика дали се на копно или во вода, шарените дождовници се незабележителни. Тие поминуваат голем дел од своето време скриени под дрво или други предмети. Активни се навечер и навечер, но во дождливи денови се активни и преку ден.[4]

Исхраната на шарените дождовници се состои од разни инсекти, пајаци, дождовни црви и голтки, но тие повремено јадат и млади жаби . Во заробеништво, тие јадат штурци, обновени црви, восочни црви и ларви од свилени буби. Малиот плен ќе биде фатен во опсегот на забите од вомерин или од задната половина на јазикот, на кој се придржува пленот. Тешки се околу 40 грама. Шарениот дождовник е еден од најголемите европски дождовници[5] и може да порасне на 15–25 cm долгжина.[6]

Репродукција[уреди | уреди извор]

Во заробеништво, женките може да ја задржат спермата долгорочно и подоцна да ја користат зачуваната сперма за да создадат друга спојка. Ова однесување не е забележано во дивината, веројатно се должи на можноста за добивање свежа сперма и деградација на складираната сперма.[7]

Токсичност[уреди | уреди извор]

Структура на Самандарин

Примарниот алкалоиден токсин од дождовникот, самандарин, предизвикува силни мускулни конвулзии и хипертензија во комбинација со хипервентилација кај сите ’рбетници. Отровните жлезди на шарениот дождовник се концентрирани во одредени области на телото, особено околу главата и грбната површина на кожата. Обоените делови од кожата на животното обично се совпаѓаат со овие жлезди. Соединенијата во секретите на кожата можат да бидат ефикасни против бактериски и габични инфекции на епидермисот ; некои се потенцијално опасни за човечкиот живот.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Шарен дождовник во Австрија

Шарените дождовници се наоѓаат во поголемиот дел од јужна и Средна Европа. Најчесто се наоѓаат на надморска височина помеѓу 250 m и 1000 m, само ретко подолу (во Северна Германија спорадично се спушта на 25 m). Сепак, на Балканот или Шпанија тие најчесто се наоѓаат и на поголема надморска височина.

Подвидови[уреди | уреди извор]

Препознаени се неколку подвидови на шарен дождовник. Најзабележителни се подвидовите fastuosa и bernadezi, кои се единствените живородни подвидови - другите се јајцеживородни.

 • S. s. алфредшмиди
 • S. s. алманзори
 • S. s. Бежарае
 • S. s. Бернардези
 • S. s. бешкови
 • S. s. crespoi
 • S. s. fastuosa (или бонали ) - оган саламандер со жолти ленти
 • S. s. галаица - галициски оган саламандер
 • S. s. igиliолии
 • S. s. морница
 • S. s. саламандра - забележан оган саламандер, номинира подвидови
 • S. s. терестрис - забранет оган саламандер
 • S. s. Вернери

Некои поранешни подвидови неодамна беа признати како видови од генетски причини.

 • S. algira Bedriaga, 1883 година - африкански оган саламандер
 • S. corsica Savi, 1838 година - корзикански оган саламандер
 • S. infraimmaculata Martens, 1885 година - близу источен оган саламандер (arouss al ayn)
 • S. longirostris Joger & Steinfartz, 1994 година - јужен ибериски оган саламандер

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Kuzmin, S.; Papenfuss, T.; Sparreboom, M.; Ugurtas, I.H.; Anderson, S.; Beebee, T.; Denoël, M.; Andreone, F.; Anthony, B.; Schmidt, B.; Ogrodowczyk, A.; Ogielska, M.; Bosch, J.; Tarkhnishvili, D.; Ishchenko, V. (2009). Salamandra salamandra. Црвен список на загрозени видови. 2009: e.T59467A11928351. doi:10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T59467A11928351.en. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „IUCN“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. Francis, Eric T.B. (1934). „The anatomy of the Salamander“. Clarendon Press. Посетено на January 12, 2013.
 3. Caspers, Barbara A. (30 June 2020). „Developmental costs of yellow colouration in fire salamanders and experiments to test the efficiency of yellow as a warning colouration“. Amphibia-Reptilia. 41 (3): 373–385. doi:10.1163/15685381-bja10006.
 4. Tanner, Vasco M.; Wood, Stephen L. (1958). „Salamander“. The Great Basin Naturalist. Brigham Young University. стр. 97ff. Посетено на January 12, 2013.
 5. Fire salamander. sossalamander.nl
 6. Griffiths, R (1996). Newts and Salamanders of Europe. London: Academic Press.
 7. Steinfartz, S.; Stemshorn, K.; Kuesters, D.; Tautz, D. (30 November 2005). „Patterns of multiple paternity within and between annual reproduction cycles of the fire salamander (Salamandra salamandra) under natural conditions“. Journal of Zoology. 268 (1): 1–8. doi:10.1111/j.1469-7998.2005.00001.x.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]