Шаблон:Hexadecimal

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Padlock.svg

Овој високоризичен шаблон е заштитен од уредување со цел да се спречи вандализам. (дневник на заштувања). Ве молиме дискутирајте ги измените во страницата за разговор или барајте отстранување на заштитата. Можете да користите {{editprotected}} на страницата за разговор за да побарате од администарторот да изврши уредување наместо вас.

Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

This template makes it easy to convert from decimal to hexadecimal.

Usage

Use: {{Hexadecimal|x}} where x is the decimal number to be converted to a hexadecimal. Numbers greater than 268,435,455 or less than 0 will return an "N/A", decimals and fractions will be rounded down. A second parameter of |hex will replace the base with "hex". To opt out of the subscript use a second parameter of |no.

Examples

To convert a number to a base 16:

{{Hexadecimal|3256}} → CB816

To convert a number to a base hex:

{{Hexadecimal|3256|hex}} → CB8hex

To convert an RGB color from decimal code to hex code:

{{Hexadecimal|255|no}}{{Hexadecimal|165|no}}{{Hexadecimal|0|no}} → FFA500

See also