Шаблон:Табела на електромагнетни константи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Величина
Симбол Вредност[1][2] Релативна стандардна неодреденост
магнетна константа (вакуумска пропусност)  \mu_0 \, 4π × 10−7 N·A−2 = 1,256 637 061... × 10−6 N·A−2 утврдена
електрична константа (вакуумска ел. пропусност)  \varepsilon_0 = 1/\mu_0 c^2 \, 8,854 187 817... × 10−12 F·m−1 утврдена
карактеристичен отпор на вакуумот Z_0 = \mu_0 c \, 376,730 313 461... Ω утврдена
Кулонова константа k_{\mathrm{e}} = 1 / 4\pi\varepsilon_0 \, 8,987 551 787... × 109 N·m²·C−2 утврдена
елементарен полнеж e
\, 1,602 176 565(35) × 10−19 C 2,2 × 10−8
Боров магнетон \mu_{\mathrm{B}} = e \hbar / 2 m_e 9,274 009 68(20) × 10−24 J·T−1 2,2 × 10−8
квант на електричен отпор G_0 = 2 e^2 / h \, 7,748 091 7346(25) × 10−5 S 3,2 × 10−10
обратен квант на спроводливост G_0^{-1} = h / 2 e^2 \, 12 906,403 7217(42) Ω 3,2 × 10−10
Џозефсонова константа K_{\mathrm{J}} = 2 e / h \, 4,835 978 70(11) × 1014 Hz·V−1 2,2 × 10−8
квант на магнетен тек \phi_0 = h / 2 e \, 2,067 833 758(46) × 10−15 Wb 2,2 × 10−8
јадрен магнетон \mu_{\mathrm{N}} = e \hbar / 2 m_p 5,050 783 53(11) × 10−27 J·T−1 2,2 × 10−8
фон Клицингова константа R_{\mathrm{K}} = h / e^2 \, 25 812,807 4434(84) Ω 3,2 × 10−10

Наводи

  1. Вредностите се наведени во нивниот т.н. „концизен облик“; бројот на загради во „стандардната несигурност“, што е вредноста помножена со „релативната стандардна неодреденост“.
  2. P.J. Mohr, B.N. Taylor, and D.B. Newell (2011), "The 2010 CODATA Recommended Values of the Fundamental Physical Constants" (6.0). Подготовка: J. Baker, M. Douma, and S. Kotochigova. Пристап [2 јуни 2011] - Национален институт за стандарди и технологија на САД, Гејтерсбург, MD 20899.