Шаблон:Табела на атомски и јадрени константи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Величина
Симбол Вредност[1][2] Релативна стандардна неодреденост
Боров радиус a_0 = \alpha / 4 \pi R_\infin \, 5,291 772 1092(17) × 10−11 m 3,2 × 10−9
класичен електронски радиус r_{\mathrm{e}} = e^2 / 4\pi\varepsilon_0 m_e c^2\, 2,817 940 3267(27) × 10−15 m 9,7 × 10−10
електронска маса m_{\mathrm{e}} \, 9,109 382 91(40) × 10−31 kg 4,4 × 10−8
Фермиева спојна константа G_{\mathrm{F}} / (\hbar c)^3 1,166 364(5) × 10−5 GeV−2 4,3 × 10−6
константа на фината структура \alpha = \mu_0 e^2 c / 2 h = e^2 / 4 \pi \varepsilon_0 \hbar c \, 7,297 352 5698(24) × 10−3 3,2 × 10−10
Хартриева енергија E_{\mathrm{h}} = 2 R_\infin h c \, 4,359 744 34(19) × 10−18 J 4,4 × 10−8
протонска маса m_{\mathrm{p}} \, 1,672 621 777(74) × 10−27 kg 4,4 × 10−8
квант на кружење h / 2 m_{\mathrm{e}} \, 3,636 947 5520(24) × 10−4 m² s−1 6,5 × 10−10
Ридбергова константа R_\infin = \alpha^2 m_{\mathrm{e}} c / 2 h \, 10 973 731,568 539(55) m−1 5,0 × 10−12
Томсонов напречен пресек (8 \pi / 3)r_{\mathrm{e}}^2 6,652 458 734(13) × 10−29 1,9 × 10−9
агол на слабо мешање \sin^2 \theta_{\mathrm{W}} = 1 - (m_{\mathrm{W}} / m_{\mathrm{Z}})^2 \, 0,2223(21) 9,5 × 10−3

Наводи

  1. Вредностите се наведени во нивниот т.н. „концизен облик“; бројот на загради во „стандардната несигурност“, што е вредноста помножена со „релативната стандардна неодреденост“.
  2. P.J. Mohr, B.N. Taylor, and D.B. Newell (2011), "The 2010 CODATA Recommended Values of the Fundamental Physical Constants" (6.0). Подготовка: J. Baker, M. Douma, and S. Kotochigova. Пристап [2 јуни 2011] - Национален институт за стандарди и технологија на САД, Гејтерсбург, MD 20899.