Шаблон:Список на ѕвезди-Легенда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

|-class="sortbottom"
! colspan="14" style="text-align:left"|Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • Б = Бајерово означување.
 • Ф или/и Г = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети и тн.]

|-class="sortbottom"