Шаблон:Право

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Право
Scale of justice 2.svg
Правни системи Општо право | Граѓанско право | Обичајно право | Религиозно право | Социјалистичко право | Меѓународно право

Извори на правото Правна норма (Законодавство | Граѓански кодекс | Правно толкување)
Нестатутарно право (Обичај | Првенство | Праведност)

Судско решавање Државно право (Кривично право | Уставно право | Административно право)
Приватно право (Граѓанско право | Облигационо право | Договор | Деликт | Тестаменти и Фондации)
Судови (Адверзативен систем | Инквизиторен систем | Доказ | Правосудство | Правници)

Правна наука Философија на право | Природно право | Правен позитивизам | Правен формализам | Правен реализам | Правен интерпретивизам | Феминистичка теорија на право | Економско право | Критичка правна наука | Компаративно право
Видете исто така: Листа на правни области