Шаблон:Наведени вести

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

TemplateData[уреди извор]

Ова е документација за шаблонските податоци кои ги користи Визуелниот уредник и други алатки.

Наведени вести

Шаблонов срочува навод кон новост во весник, часопис, видеоснимка, звучен запис или мрежно место користејќи ги укажаните податоци за извор (т.е. автор, издание, датум) и разни можности за срочување.

Шаблонски параметри

Шаблонов има кориснички прилагодено форматирање.

ПараметарОписТипСтатус
URLurlURL

URL на мрежното место каде е сместен текстот на објавеното. Бара шеми од видот "http://...", а можеби дури и протоколноодносната шема "//..."

По основно
празно
Пример
www.novamakedonija.com.mk...
Автовредност
празно
Низапредложен
Изворен насловtitle

Наслов на написот како што гласи во изворот; се прикажува во наводници

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низазадолжително
Презимеlastlast1authorauthor1authors

Презиме на авторот; не ставајте викиврска, туку користете „authorlink“.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатпредложен
Имеfirstfirst1

Име или иницијали на авторот; не ставајте викиврска, туку користете 'authorlink'.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатпредложен
Изворен датумdate

Целосен датум на изворот; не ставајте викиврска

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низапредложен
Име на изданиетоworkjournalmagazineperiodicalnewspaper

Име на весникот или списанието; се прикажува по насловот

По основно
празно
Пример
Неделник Република
Автовредност
празно
Низапредложен
Датум на пристапaccess-dateaccessdate

The full date when the original URL was accessed; do not wikilink

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низапредложен
Архивска URLarchive-urlarchiveurl

The URL of an archived copy of a web page, if or in case the URL becomes unavailable; requires 'archivedate'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низапредложен
Архивски датумarchive-datearchivedate

Date when the original URL was archived; do not wikilink

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низапредложен
Мртва URLdead-urldeadurl

If set to 'no', the title display is adjusted; useful for when the URL is archived preemptively but still live

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низапредложен
Издавачpublisherdistributorinstitution

Име на матичната установа или претпријатие што го издава весникот или списанието; се прикажува по името на изданието

По основно
празно
Пример
Макмедија Издаваштво
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Агенцијаagency

The news agency (wire service) that provided the content; examples: Associated Press, Reuters, Agence France-Presse

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Презиме 2last2author2

Презиме на вториот автор; не ставајт викиврска, туку користете 'authorlink2'.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Име 2first2

Име или иницијали на вториот автор; не ставајте викиврска.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Другиothers

Used to record other contributions to the work, such as 'Illustrated by John Smith' or 'Translated by John Smith'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Месец на издавањеmonth

Name of the month of publication; do not wikilink; use 'date' instead, if day of month is also known

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Година на издавањеyear

Year of the source being referenced; use 'date' instead, if month and day are also known

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Презиме на уредникотeditor-lasteditor-last1editor1-lasteditor-surnameeditor-surname1editor1-surnameeditoreditor1

The surname of the editor; don't wikilink, use 'editor-link'; can suffix with a numeral to add additional editors; alias of 'editor1-last', 'editor', and 'editors'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Име на уредникотeditor-firsteditor-first1editor1-firsteditor-giveneditor-given1editor1-given

Име или иницијали на уредникот; не ставајте викиврска, туку користете 'editor-link'; може да се додаваат бројки за да се ставаат дополнителни уредници; истозначник на „editor1-first“

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Статија за уредникотeditor-linkeditor-link1

Title of existing Wikipedia article about the editor; can suffix with a numeral to add additional editors; alias of 'editor1-link'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Страницанезадолжително
Бројissuenumber

Issue identifier when the source is part of a series that is published periodically

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Одделdepartment

Department within the periodical

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Место на издавањеlocationplace

Geographical place of publication; usually not wikilinked; omit when the publication name includes place; alias of 'place'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Место на издавањеpublication-place

Publication place shows after title; if 'place' or 'location' are also given, they are displayed before the title prefixed with 'written at'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Датум на издавањеpublication-date

Date of publication when different from the date the work was written; do not wikilink

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Изданиеedition

When the publication has more than one edition; for example: '2nd', 'Revised' etc.; suffixed with ' ed.'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Томvolume

For one publication published in several volumes

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Страницаpage

Page in the source that supports the content; displays after 'p.'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Странициpages

Pages in the source that support the content (not an indication of the number of pages in the source; displays after 'pp.'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Без наведена страницаnopp

Set to 'y' to suppress the 'p.' or 'pp.' display with 'page' or 'pages' when inappropriate (such as 'Front cover')

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Наat

May be used instead of 'page' or 'pages' where a page number is inappropriate or insufficient

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Јазикlanguage

The language in which the source is written, if not English; use the full language name; do not use icons or templates

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Прилаг. на писмоscript-title

For titles in languages that do not use a Latin-based alphabet (Arabic, Chinese, Cyrillic, Greek, Hebrew, Japanese, Korean, Vietnamese, etc). Prefix with two-character ISO639-1 language code followed by a colon. For Japanese use: |script-title=ja:...

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Преведен насловtrans-titletrans_title

An English language title, if the source cited is in a foreign language; 'language' is recommended

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Видtype

Additional information about the media type of the source; format in sentence case

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Форматformat

Format of the work referred to by 'url'; examples: PDF, DOC, XLS; do not specify HTML

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
arXiv-назнакаarxiv

An identifier for arXive electronic preprints of scientific papers

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
ASINasin

Amazon Standard Identification Number; 10 characters

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
ASIN TLDasin-tld

ASIN top-level domain for Amazon sites other than the US

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Bibcodebibcode

Bibliographic Reference Code (REFCODE); 19 characters

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
DOIdoi

Digital Object Identifier; begins with '10.'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Неисправен датум на DOIdoi-broken-datedoi_brokendatedoi-inactive-date

The date that the DOI was determined to be broken

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
ISBNisbnISBN

International Standard Book Number; use the 13-digit ISBN where possible

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
ISSNissnISSN

International Standard Serial Number; 8 characters; may be split into two groups of four using a hyphen

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
jfm-кодjfm

Jahrbuch über die Fortschritte der Mathematik classification code

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
JSTORjstor

JSTOR identifier

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
LCCNlccn

Library of Congress Control Number

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
MRmr

Mathematical Reviews identifier

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
OCLCoclc

Online Computer Library Center number

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
OLol

Open Library identifier

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
OSTIosti

Office of Scientific and Technical Information identifier

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
PMCpmc

PubMed Center article number

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
PMIDpmid

PubMed Unique Identifier

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
RFCrfc

Request for Comments number

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
SSRNssrn

Social Science Research Network

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Zblzbl

Zentralblatt MATH journal identifier

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Назнакаid

A unique identifier used where none of the specialized ones are applicable

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Цитатquote

Relevant text quoted from the source; displays last, enclosed in quotes; needs to include terminating punctuation

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Навref

An anchor identifier; can be made the target of wikilinks to full references; special value 'harv' generates an anchor suitable for the harv and sfn templates

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Завршникpostscript

The closing punctuation for the citation; ignored if 'quote' is defined; to suppress use reserved keyword 'none'

По основно
.
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Регистрацијаregistration

For online sources that require registration, set to 'yes' (or 'y', or 'true'); superseded by subscription if both are set

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Претплатаsubscription

For online sources that require subscription, set to 'yes' (or 'y', or 'true'); supersedes registration if both are set

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Презиме 3last3author3

The surname of the third author; don't wikilink, use „authorlink3“.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Име 3first3

Given or first name, middle names, or initials of the third author; don't wikilink.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Презиме 4last4author4

The surname of the fourth author; don't wikilink, use „authorlink4“.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Име 4first4

Given or first name, middle names, or initials of the fourth author; don't wikilink.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Презиме 5last5author5

The surname of the fifth author; don't wikilink, use „authorlink5“'aut.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Име 5first5

Given or first name, middle names, or initials of the fifth author; don't wikilink.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Презиме 6last6author6

The surname of the sixth author; don't wikilink, use „authorlink6“.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Име 6first6

Given or first name, middle names, or initials of the sixth author; don't wikilink.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Презиме 7last7author7

The surname of the seventh author; don't wikilink, use 'authorlink7'.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Име 7first7

Given or first name, middle names, or initials of the seventh author; don't wikilink.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Презиме 8last8author8

The surname of the eighth author; don't wikilink, use 'authorlink8'.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Име 8first8

Given or first name, middle names, or initials of the eighth author; don't wikilink.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Презиме 9last9author9

The surname of the ninth author; don't wikilink, use 'authorlink9'. If nine authors are defined, then only eight will show and 'et al.' will show in place of the last author.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Име 9first9

Given or first name, middle names, or initials of the ninth author; don't wikilink.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително
Авторски прикривачauthor-mask

Replaces the name of the first author with em dashes or text; set to a numeric value 'n' to set the dash 'n' em spaces wide; set to a text value to display the text without a trailing author separator; for example, 'with' instead

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Авторски разделник на иметоauthor-name-separator

Changes the separator between last and first names; defaults to a comma and space; a space must be encoded as  

По основно
,
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Авторски разделникauthor-separator

Changes the separator between authors; defaults to a semicolon and space; a space must be encoded as  

По основно
;
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Автори за приказdisplay-authorsdisplayauthors

number of authors to display before 'et al.' is used;

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Бројнезадолжително
Статија за авторотauthor-linkauthorlinkauthorlink1author-link1author1-link

Title of existing Wikipedia article about the author; can suffix with a numeral to add additional authors

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Страницанезадолжително
Статија за авторот 2author-link2authorlink2

Title of existing Wikipedia article about the second author. (Up to nine authors can be listed, 3-9 are toward the end of the parameter list)

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Страницанезадолжително
Нестручна URLlay-urllayurl

URL link to a non-technical summary or review of the source; alias of 'laysummary'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Нестручен изворlay-sourcelaysource

Name of the source of the laysummary; displays in italics, preceded by an en dash

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Нестручен датумlay-datelaydate

Date of the summary; displays in parentheses

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Статија за авторот 3author-link3authorlink3author3-link

Title of existing Wikipedia article about the third author.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Страницанезадолжително
Статија за авторот 4author-link4authorlink4author4-link

Title of existing Wikipedia article about the fourth author.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Страницанезадолжително
Статија за авторот 5author-link5authorlink5author5-link

Title of existing Wikipedia article about the fifth author.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Страницанезадолжително
Статија за авторот 6author-link6authorlink6author6-link

Title of existing Wikipedia article about the sixth author.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Страницанезадолжително
Статија за авторот 7author-link7authorlink7author7-link

Title of existing Wikipedia article about the seventh author.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Страницанезадолжително
Статија за авторот 8author-link8authorlink8author8-link

Title of existing Wikipedia article about the eighth author.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Страницанезадолжително
Статија за авторот 9author-link9authorlink9author9-link

Title of existing Wikipedia article about the ninth author.

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Страницанезадолжително
Сврзник за последениот авторlast-author-amplastauthoramp

When set to any value, changes the separator between the last two names of the author list to 'space ampersand space'

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
Изворна годинаorig-yearorigyear

Original year of publication; provide specifics

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Низанезадолжително
прекуvia

Identify the aggregator of the resource that provided the digital version (usually a database provider), when it differs from the publisher (e.g., for The Wikipedia Library)

По основно
празно
Пример
EBSCOHost , Proquest, Newspapers.com
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително