Шаблон:Инфокутија хелиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Хелиум  (2He)
Helium discharge tube.jpg
Helium spectra.jpg
Спектрални линии на хелиумот
Општи својства
Име и симболхелиум (He)
Изгледбезбоен гас, со црвеникаво-портокалов сјај кога е подложен на високонапонско магнетно поле
Хелиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)


He

Ne
водородхелиумлитиум
Атомски број2
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)4,002602(2)[1]
Категорија  благороден гас
Група и блокгрупа 18 (благородни гасови), s-блок
ПериодаI периода
Електронска конфигурација1s2
по обвивка
2
Физички својства
Фазагасна
Точка на топење0,95 K ​(−272,20 °C) (при 2,5 MPa)
Точка на вриење4,222 K ​(−268,928 °C)
Густина при стп (0 °C и 101,325 kPa)0,1786 г/Л
кога е течен, при т.т.0,145 г/см3
кога е течен, при т.в.0,125 г/см3
Тројна точка2,177 K, ​5,043 kPa
Критична точка5,1953 K, 0,22746 MPa
Топлина на топење0,0138 kJ/mol
Топлина на испарување0,0829 kJ/mol
Моларен топлински капацитет20,78[2] J/(mol·K)
парен притисок (определен со ITS-90)
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K)     1,23 1,67 2,48 4,21
Атомски својства
Оксидациони степени0
ЕлектронегативностПолингова скала: нема податоци
Енергии на јонизацијаI: 2372,3 kJ/mol
II: 5250,5 kJ/mol
Ковалентен полупречник28 пм
Ван дер Валсов полупречник140 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на хелиум
Разни податоци
Кристална структурашестаголна збиена (шаз)
Кристалната структура на хелиумот
Брзина на звукот972 м/с
Топлинска спроводливост0,1513 W/(m·K)
Магнетно подредувањедијамагнетно[3]
CAS-број7440-59-7
Историја
Наречен поХелиос, старогрчки бог на сонцето
ОткриенПјер Жансен, Норман Локјер (1868)
Првпат издвоенВилијам Ремзи, Пер Теодор Клеве, Абрахам Ланглет (1895)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на хелиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
3He 0,000137%* 3He е стабилен со 1 неутрон
4He 99,999863%* 4He е стабилен со 2 неутрони
* Атмосферска вредност; застапеноста може да се разликува во други услови
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Shuen-Chen Hwang, Robert D. Lein, Daniel A. Morgan (2005). "Noble Gases". Kirk Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. Wiley. pp. 343–383. doi:10.1002/0471238961.0701190508230114.a01.
  3. Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds, in Handbook of Chemistry and Physics 81st edition, CRC press.