Шаблон:Инфокутија никел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Никел  (28Ni)
Nickel chunk.jpg
Општи својства
Име и симболникел (Ni)
Изгледсјаен метален и сребрен, со златна нијанса
Никелот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)


Ni

Pd
кобалтникелбакар
Атомски број28
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)58,6934(4)[1]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 10, d-блок
ПериодаIV периода
Електронска конфигурација[Ar] 3d8 4s2 или
[Ar] 3d9 4s1
по обвивка
2, 8, 16, 2 или 2, 8, 17, 1
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење1728 K ​(1455 °C)
Точка на вриење3003 K ​(2730 °C)
Густина близу с.т.8,908 г/см3
кога е течен, при т.т.7,81 г/см3
Топлина на топење17,48 kJ/mol
Топлина на испарување379 kJ/mol
Моларен топлински капацитет26,07 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 1783 1950 2154 2410 2741 3184
Атомски својства
Оксидациони степени4,[2] 3, 2, 1,[3] −1 ​(благо базен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,91
Енергии на јонизацијаI: 737,1 kJ/mol
II: 1753,0 kJ/mol
II: 3395 kJ/mol
(повеќе)
Атомски полупречникемпириски: 124 пм
Ковалентен полупречник124±4 пм
Ван дер Валсов полупречник163 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на никел
Разни податоци
Кристална структурастраноцентрична коцкеста (сцк)
Кристалната структура на никелот
Брзина на звукот тенка прачка4900 м/с (при с.т.)
Топлинско ширење13,4 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост90,9 W/(m·K)
Електрична отпорност69,3 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањеферомагнетно
Модул на растегливост200 GPa
Модул на смолкнување76 GPa
Модул на збивливост180 GPa
Поасонов сооднос0,31
Мосова тврдост4,0
Викерсова тврдост638 MPa
Бринелова тврдост667–1600 MPa
CAS-број7440-02-0
Историја
Откриен и првпат издвоенАксел Фредрик Кронштет (1751)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на никелот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
58Ni 68,077% >7×1020 г. (β+β+) 1,9258 58Fe
59Ni траги 7,6×104 г. ε 59Co
60Ni 26,223% 60Ni е стабилен со 32 неутрони
61Ni 1,14% 61Ni е стабилен со 33 неутрони
62Ni 3,634% 62Ni е стабилен со 34 неутрони
63Ni веш 100,1 г. β 0,0669 63Cu
64Ni 0,926% 64Ni е стабилен со 36 неутрони
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Carnes, Matthew; Buccella, Daniela; Chen, Judy Y.-C.; Ramirez, Arthur P.; Turro, Nicholas J.; Nuckolls, Colin; Steigerwald, Michael. A Stable Tetraalkyl Complex of Nickel(IV). „Angewandte Chemie International Edition“ том  48 (2): 3384. doi:10.1002/anie.200804435. 
  3. Pfirrmann, Stefan; Limberg, Christian; Herwig, Christian; Stößer, Reinhard; Ziemer, Burkhard. A Dinuclear Nickel(I) Dinitrogen Complex and its Reduction in Single-Electron Steps. „Angewandte Chemie International Edition“ том  48 (18): 3357. doi:10.1002/anie.200805862.