Шаблон:Инфокутија лантан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лантан  (57La)
Lanthanum-2.jpg
Општи својства
Име и симболлантан (La)
Изгледсребрестобел
Лантанот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)


La

Ac
бариумлантанцериум
Атомски број57
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)138,90547(7)[1]
Категорија  лантаноид, понекогаш се смета за преоден метал
Група и блокгрупа б.б., f-блок
ПериодаVI периода
Електронска конфигурација[Xe] 5d1 6s2
по обвивка
2, 8, 18, 18, 9, 2
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење1193 K ​(920 °C)
Точка на вриење3737 K ​(3464 °C)
Густина близу с.т.6,162 г/см3
кога е течен, при т.т.5,94 г/см3
Топлина на топење6,20 kJ/mol
Топлина на испарување400 kJ/mol
Моларен топлински капацитет27,11 J/(mol·K)
парен притисок (екстраполирано)
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 2005 2208 2458 2772 3178 3726
Атомски својства
Оксидациони степени3, 2, 1 ​(мошне базен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,10
Енергии на јонизацијаI: 538,1 kJ/mol
II: 1067 kJ/mol
II: 1850,3 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 187 пм
Ковалентен полупречник207±8 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на лантан
Разни податоци
Кристална структура ​двојно шестоаголна збиена
Брзина на звукот тенка прачка2475 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширењеα, мног.: 12,1 µм/(m·K) (при с.т.)
Топлинска спроводливост13,4 W/(m·K)
Електрична отпорностα, мног.: 615 nΩ·m (при с.т.)
Магнетно подредувањепарамагнетно[2]
Модул на растегливостα-облик: 36,6 GPa
Модул на смолкнувањеα-облик: 14,3 GPa
Модул на збивливостα-облик: 27,9 GPa
Поасонов соодносα-облик: 0,280
Мосова тврдост2,5
Викерсова тврдост360–1750 MPa
Бринелова тврдост350–400 MPa
CAS-број7439-91-0
Историја
ОткриенКарл Густаф Мосандер (1838)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на лантанот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
137La веш 6×104 г ε 0,600 137Ba
138La 0,090% 1,05×1011 г ε 1,737 138Ba
β 1,044 138Ce
139La 99,910% (СР) <38,944
Распадните режими во загради се предвидени, но досега не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Lide, D. R., уред (2005). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (86th издание). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5. http://web.archive.org/web/20110303222309/http://www-d0.fnal.gov/hardware/cal/lvps_info/engineering/elementmagn.pdf. 
Икона за документација Документација за предлошка[создај]