Шаблон:Инфокутија бориум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Бориум  (107Bh)
Општи својства
Име и симбол бориум (Bh)
Бориумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Re

Bh

(Upe)
сиборгиумбориумхасиум
Атомски број 107
Стандардна атомска тежина (Ar) [270]
Категорија   преоден метал
Група и блок група 7, d-блок
Периода VII периода
Електронска конфигурација [Rn] 5f14 6d5 7s2 (пресметана)[1][2]
по обвивка
2, 8, 18, 32, 32, 13, 2 (предвидени)
Физички својства
Фаза цврста (предвидена)[3]
Густина близу с.т. 37,1 г/см3 (предвидена)[2][4]
Атомски својства
Оксидациони степени 7, (5), (4), (3)[2][4] ​(предвидувања)
Енергии на јонизација I: 742,9 kJ/mol
II: 1.688,5 kJ/mol
II: 2.566,5 kJ/mol
(повеќе) (претпоставки)[2]
Атомски полупречник емпириски: 128 пм (предвиден)[2]
Ковалентен полупречник 141 пм (претпоставка)[5]
Разни податоци
Кристална структурашестаголна збиена (шаз)
Кристалната структура на бориумот

(предвидена)[3]
CAS-број 54037-14-8
Историја
Наречен по според Нилс Бор
Откриен Германски институт за истражување на тешки јони (1981)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на бориумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
274Bh веш ~54 s[6] α 8,8 270Db
272Bh веш 9,8 s α 9,02 268Db
271Bh веш 1.2 s[7] α 9,35[7] 267Db
270Bh syn 61 s α 8,93 266Db
267Bh syn 17 s α 8,83 263Db
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Johnson, E.; Fricke, B.; Jacob, T.; Dong, C. Z.; Fritzsche, S.; Pershina, V.. Ionization potentials and radii of neutral and ionized species of elements 107 (bohrium) and 108 (hassium) from extended multiconfiguration Dirac–Fock calculations. „The Journal of Chemical Physics“ том  116: 1862. doi:10.1063/1.1430256. Bibcode2002JChPh.116.1862J. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Hoffman, Darleane C.; Lee, Diana M.; Pershina, Valeria (2006). „Transactinides and the future elements“. Morss; Edelstein, Norman M.; Fuger, Jean. The Chemistry of the Actinide and Transactinide Elements (3rd издание). Dordrecht, The Netherlands: Springer Science+Business Media. ISBN 1-4020-3555-1. 
  3. 3,0 3,1 Östlin, A.; Vitos, L.. First-principles calculation of the structural stability of 6d transition metals. „Physical Review B“ том  84 (11). doi:10.1103/PhysRevB.84.113104. Bibcode2011PhRvB..84k3104O. 
  4. 4,0 4,1 Fricke, Burkhard. Superheavy elements: a prediction of their chemical and physical properties. „Recent Impact of Physics on Inorganic Chemistry“ том  21: 89–144. doi:10.1007/BFb0116498. http://www.researchgate.net/publication/225672062_Superheavy_elements_a_prediction_of_their_chemical_and_physical_properties. посет. 4 октомври 2013 г. 
  5. Chemical Data. Bohrium - Bh, Royal Chemical Society
  6. doi:10.1103/PhysRevLett.104.142502
    Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно (gives life-time of 1.3 min based on a single event; conversion to half-life is done by multiplying with ln(2).)
  7. 7,0 7,1 FUSHE (2012). „Synthesis of SH-nuclei“. http://www.ensarfp7.eu/workshops/fushe2012/Summaries/FUSHE2012_Oganessian.pdf. посет. септември 2012 г. Шаблон