Шаблон:Инфокутија Целобројна низа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{{name}}}
Именувана по{{{named_after}}}
Објавена{{{publication_year}}}
Автор{{{author}}}
Бр. на познати членови{{{terms_number}}}
OEIS[{{fullurl:OEIS:{{{OEIS}}}}} {{{OEIS}}}]
Наводи: {{{footnotes}}}
Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Шаблонов е предвиден за статии за целобројни низи.

Употреба[уреди извор]

Во статијата прекопирајте го следниов текст.

{{Инфокутија Целобројна низа
| named_after      =
| publication_year   =
| author        =
| terms_number     =
| con_number      =
| number        =
| parentsequence    =
| formula        =
| first_terms      =
| largest_known_term  =
| OEIS         = 
}}

Параметри[уреди извор]

Задолжителни параметри[уреди извор]

named_after
По кого или што е именувана низата, вклучувајќи врска до соодветна статија (и кусо објаснување, ако е потребно)


пример: Артур Виферих

publication_year
Година на прво објавување на низата.


пример: 1909

author
Име на авторот/авторите на првото објавување.


пример: Виферих, А.

terms_number
Број на моментално познати членови на низата.


пример: 2

OEIS
Показател (индекс) под кој е заведена низата во Енциклопедијата на целобројни низи (On-Line Encyclopedia of Integer Sequences).


пример: A001220

Незадолжителни параметри[уреди извор]

con_number
вкупниот број на членови во низата ако овој број е претпоставен за низата


пример: бесконечно

number
вкупниот број на членови во низата ако овој број е докажан за низата


пример: бесконечно

parentsequence
низите кајшто припаѓа оваа низа како подниза


пример: Мерсенови броеви (за во статија за Мерсеновите прости броеви)

formula
прост израз за создавање на низата


пример: 2n-1 за создавање на Мерсенови броеви

first_terms
познати мали членови на низата


пример: 3, 7, 31, 127

largest_known_term
најголемиот моментално познат член на низата


пример: 243112609 - 1