Шаблон:ВикиПроектСтатија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Information icon.svg Овој шаблон содржи сложени примероци на шаблонска синтакса.
Ве молиме не ја менувајте синтаксата доколку не сте сосем запознаени со нејзиниот распоред и расчленувачките фукнции и сте подготвени да ги поправите или вратите сите пореметувања ако се појават неочекувани резултати.
Сите испробувања со измени врешете ги било во шаблонскиот песочник или во вашиот кориснички простор пред да менувате било што тука.

Шаблон:ВикиПроектСтатија е мета-шаблон (служи за создавање на други шаблони) и може да се искористи за создавање на шаблони-белешки за ВикиПроекти кои се ставаат на страниците за разговор на статиите. Не го користете овој директно шаблон за да ги бележите страниците за разговор, туку прво направете шаблон за соодветниот ВикиПроект (на пример, како овој), кој потоа ќе биде искористен.

Една од главните можности на овој шаблон е оценувањето на статиите според квалитет и според важност.

Употреба[уреди извор]

Задолжителни параметри[уреди извор]

За да биде функционален шаблонот, треба да се наведе само името на проектот и наслов на сликата која служи како лого на проектот. Најпростата форма на употреба е оваа:

{{ВикиПроектСтатија
|име        = 
|лого        =
|важност      = {{{важност|}}}
|класа       = {{{класа|}}}
}}

Полињата важност= и класа= се задолжителни за нормално функционирање.

Пример[уреди извор]

{{ВикиПроектСтатија
|име        = Боливија
|лого        = Flag of Bolivia.svg
|важност      = {{{важност|}}}
|класа       = {{{класа|}}}
}}

Ова ќе создаде:

ВикиПроект Боливија
Оваа статија е дел од ВикиПроект Боливија, збир на волонтери и ресурси насочени кон зголемување на бројот и квалитетот на енциклопедиските статии на оваа тема. Ако сте заинтересирани за подобрување на овие теми, или сте заинтересирани за повеќе информации, погледнете ја проектната страница.
??? Оваа страница не е оценета според скалата за квалитет на проектот.


Дополнителни параметри[уреди извор]

Со параметарот порака= можете да го изменете текстот кој се јавува во пораката, додека пак со портал= можете да ја смените иконата за порталот на темата во малата кутија (користејќи {{портал|тема|име_на_слика.SVG}}). Доколку воопшто не сакате да се појавува врска до порталот, пишете го параметарот портал=, но не му давајте вредност, т.е. не пишувајте ништо по знакот =.

Пример[уреди извор]

{{ВикиПроектСтатија
|име        = Медицина
|лого        = P medicine grey.svg
|портал       = {{портал|медицина}}
|порака       = Оваа статија е дел од '''[[Википедија:ВикиПроект Медицина|ВикиПроект Медицина]]''', {{lorem}}
|важност      = {{{важност|}}}
|класа       = {{{класа|}}}
}}

Ова ќе создаде:

ВикиПроект Медицина
Оваа статија е дел од ВикиПроект Медицина, Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
??? Оваа страница не е оценета според скалата за квалитет на проектот.


Поврзано[уреди извор]

Шаблони за квалитет[уреди извор]

Шаблони за квалитет[уреди извор]

Шаблони за квалитет и важност[уреди извор]

Останато[уреди извор]

 • {{ВикиПроектСтатија}} — мета-шаблон за создавање шаблони за бележење и оценување на статии за ВикиПроекти