Шаблон:Без извори/doc

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Edit-paste.svg
Ова е страницата за документација на шаблон за {{Без извори}}.
Не е наменет да се гледа директно. Доколку користи променливи, некои врски може да се прикажуваат како прекинати. Не ги променувајте овие променливи со кодови на имиња на страници или URL.


Information.svg

Овој шаблон треба да се користи само на статии што немаат извори.

Алтернативи:

  • За статии што имаат неколку извори, но не доволно, треба да се користи шаблонот {{Малку извори}}.
  • Другите шаблони што се наведени подолу треба да се користат кога изворите не се соодветни од други причини.
  • Бидете храбри! Подобро е да побарате наводи и да ги додадете нив, отколку овој шаблон.
  • Подобро е да не се поставува овој шаблон на премногу кратки статии.

Овој шаблон ги додава статиите во Категорија:Статии без извори. Не треба да се користи со {{subst:}}.

Користење[уреди извор]

Овој шаблон се поставува на врвот на статијата. Има два изборни параметри:

  • Поле за опис: Изборното поле за опис се користи за поточно да се посочи за што се потребни извори. По основно, ако не се користи полето за опис, на шаблонот се испишува „Оваа статија не наведува никакви извори или наводи.“ Ако внесете нешто во полето за опис, зборовите „Оваа статија“ се заменуваат со тоа што сте внеле. На пример, ако внесете {{без извори|Заглавието „Детство“ од оваа статија}}, ќе се испише „Заглавието „Детство“ од оваа статија не наведува никакви извори или наводи.“

Видете уште[уреди извор]

Следниве шаблони се корисни во случаи кога има некои извори, но не се соодветни или доволни: