Шаблон:Јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Оваа предложна документација е превметната од Шаблон:Јазици/doc [уреди]

Користење[уреди извор]

Главно[уреди извор]

Овој шаблон треба да се става на корисничките шаблони за јазици. Се употребува вака (пример за македонски јазик):

{{јазици|македонски|mk}}

Треба да напишете само македонски (без јазик, самиот шаблон го прави тоа).

Отсуство на јазик[уреди извор]

Во повеќето случаи, после името на јазикот стои зборот „јазик“ (пример: македонски јазик), но во некои случаи името на јазикот не го дозволува тоа, односно не бара „јазик“ после името и така би се јавила врска до непостоечка статија. За да го спречите тоа, додадете го параметрот „безјазик“, вака:

{{јазици|македонски|mk|безјазик=}}

Нивоа 5 и 6[уреди извор]

Повеќето шаблони за јазици имаат нивоа само до 4 или 5. За да додадете врска до шаблон за ниво 5 или 6 на познавање на јазикот, додадете го параметрот „ниво“, вака:

{{јазици|македонски|mk|ниво=5}}

или

{{јазици|македонски|mk|ниво=6}}

Отсуство на категорија[уреди извор]

Овој шаблон сам ја додава статијата што го користи во соодветна категорија. Некои шаблони не заслужуваат да имаат сопствена категорија. За да го спречите категоризирањето во непостоечка категорија, додадете го параметрот „безкат“, вака:

{{јазици|некој_јазик|xx|безкат=}}