Чукотски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чукотски јазици
Географска
распространетост:
Руски Далечен Исток
Класификација:Чукотско-камчатски
  • чукотски јазици
Гранки:

Чукотските јазици се подгрупа на чукотско-камчатските јазици. Овие јазици се зборуваат во Рускиот Далечен Исток, на Чукотка. Традиционално, јазичарите тврделе дека оваа група е составена од два јазика, чукчиски и корјачки. Сепак, кон овие два јазика се додале уште два дијалека: керечки и алјуторски, кои се зборуваат од Чукчијци и Корјаци. Постои и верување дека сите овие јазици се всушност четири различни дијалекти на еден ист јазик

Јазици[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Comrie, Bernard. 1981, The Languages of the Soviet Union. Cambridge University Press.
  • Fortescue, Michael. 1998. Language Relations Across Bering Strait. London: Cassell & Co.
  • Fortescue, Michael. 2005. Comparative Chukotko–Kamchatkan Dictionary. Trends in Linguistics 23. Berlin: Mouton de Gruyter.

Поврзано[уреди | уреди извор]