Чудотворен кавал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Чудотворен кавал е збирка раскази на македонскиот писател Ванчо Николески, првобитно објавена во 1952 година.

Технички податоци[уреди | уреди извор]

Во 1993 година, збирката "Чудотворен кавал" била издадена од здружените издавачи "Мисла", "Наша книга", "Детска радост", "Култура" и "Македонска книга", како лектира за IV одделение според наставниот план и програма за основните училишта во Република Македонија. Ова издание на книгата било испечатено во НИП Нова Македонија, РЕ Печатница. Изборот на расказите го извршил Тодор Чаловски, ликовното и графичкото уредување го извршил Димче Исаиловски, а корицата и илустрациите биле дело на Жарко Туниќ. Книгата има 63 страници, со обем од 21 сантиметри.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката ги содржи следниве раскази:[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Ванчо Николески, Чудотворен кавал, Мисла, Наша книга, Детска радост, Култура, Македонска книга, Скопје, 1993.