Чудовиште

Од Википедија — слободната енциклопедија

Чудовиштe е било кое страшно суштество, а обичнo се појавува во легендите и хорор приказните. Чудовиштата се многу грозни и можат да предизвикаат страв или физичко насилство со неговото доаѓање или движења. Латинскиот збор „monstrum“, значи девијантно појавување, а обично се мисли на биолошки тип, што се зема како знак дека нешто е погрешно со природниот ред. Поимот чудовиште означува нешто морално непристојно, физички или физиолошки грозно. Исто така, овој израз може да биде применет фигуративно на човек со слични одлики, на пример, човек кој прави лоши работи.

Чудовиштата како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Чудовиштата како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Чудовиштата како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „А.О.Д. против Годзила“ (англиски: A.O.D. Vs. Godzilla) — песна на американската хардкор-панк група Adrenalin O.D..[1]
 • „Чудовиште“ (англиски: Monster) - песна на американскиот рапер Кање Вест (Kanye West) од 2010 година.[2]
 • „Чудовиште“ (англиски: Monster) - музички албум на американската рок-група Кис (Kiss) од 2012 година.[3]
 • „Чудовиште“ (англиски: Monster) - песна на американската рок-група Л7 (L7) од 1992 година.[4]
 • „Буба“ (англиски: Boogeyman) — песна на британската рок-група Моторхед (Motö̲rhead) од 1987 година.[5]
 • „Чудовишта“ (англиски: Monsters) — музички албум на американската рок-група Мит папетс (Meat Puppets) од 1989 година.[6]
 • „Нападнат од чудовишта“ (англиски: Attacked By Monsters) — песна на Мит папетс од 1989 година.[6]
 • „Мојот цимер се претвора во чудовиште“ (англиски: My Roommate Is Turning Into A Monster) — песна на канадската рок-група Ноуминсноу (Nomeansno) од 1982 година.[7]
 • „Чудовиште“ (англиски: Monster) - музички албум на американската рок-група Р. Е. М. (R. E. M.) од 1994 година.[8]
 • „Чудовиште“ (англиски: Monster) - песна од истоимениот албум на американската рок-група Степенволф (Steppenwolf) од 1969 година.[9]
 • „Чудовиште“ (англиски: Monster) - музички албум на американскиот џез-музичар Херби Хенкок (Herbie Hancock) од 1980 година.[10]

Чудовиштата како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Холивудска интерпретација на чудовиштето Франкештајн

Наводи[уреди | уреди извор]