Човечка глава

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Цртеж на човечката глава од Леонардо да Винчи.

Во анатомијата, човечката глава (латински: caput) е горниот дел од телото на човекот. Главата се граничи кон вратот со линија која оди по долниот раб на долната вилица, долниот раб на надворешниот ушен отвор и мастоидниот продолжеток и преку горната тилна линија (linea nuchae superior), доаѓа до надворешното тилно испакнување (protuberantia occipitalis externa).

На главата се разликуваат два дела: череп (cranium) и лице (facies). Лицето, придодадено на преднодолниот дел од черепот, се граничи од него со линија која оди од коренот на носот, па преку горниот раб на орбитата и работ на јагодичната коска доаѓа до долниот раб на надворешниот ушен отвор.[1] [2]

Главата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Главата како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Главата како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Главата на Хеди“ (Hedi's head) - песна на швајцарската панк-рок група „Клинекс/ЛиЛиПУТ“ (Kleenex/LiLiPUT).[9]
 • „Жешка глава“ (Hot Head) - песна на американската рок-група Captain Beefheart & His Magic Band од 1980 година.[10]
 • „Околу мојата глава“ (Oko moje glave) - песна на југословенската рок-група „Шарло Акробата“ од 1981 година.[11]
 • „Наведни ја главата“ (Hang Down Your Head) - песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1985 година.[12]
 • „Каде и да ја оставам главата“ (Anywhere I Lay My Head) - песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1985 година.[13]
 • „Повреда на главата“ (Head Injury) - песна на американската рок-група „Саундгарден“ (Soundgarden) од 1988 година.[14]
 • „Глава со крилја“ (A Head With Wings) - песна на американската рок-група „Морфин“ (Morphine) од 1993 година.[15]
 • „Наведната глава“ (Head down) - песна на американската рок-група „Саундгарден“ (Soundgarden) од 1994 година.[16]
Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Bošković, M.S. Anatomija coveka. Medicinska knjiga, Beograd-Zagreb, 1977.
 2. Карговска-Клисарова А. et al. Анатомија на човекот: Остеологија. Просветно дело, Скопје, 2000.
 3. Македонски хумористични народни приказни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 12-13.
 4. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015, стр. 88-89.
 5. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
 6. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 179-180.
 7. Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, во: Tomas Man, Tonio Kreger - Smrt u Veneciji. Beograd: Rad, 1963, стр. 140.
 8. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 37-38.
 9. YouTube, Kleenex/LiLiPUT - Hedi's Head (from Kleenex/LiLiPUT) (пристапено на 1.7.2017)
 10. YouTube, Hot Head - Captain Beefheart & His Magic Band (посетено на 3.10.2017)
 11. YouTube, Sarlo Akrobata - Oko moje glave (пристапено на 12.2.2017)
 12. DISCOGS, Tom Waits ‎– Rain Dogs (пристапено на 20.7.2019)
 13. DISCOGS, Tom Waits ‎– Rain Dogs (пристапено на 20.7.2019)
 14. Discogs, Soundgarden ‎– Ultramega OK (пристапено на 8.8.2019)
 15. YouTube, Morphine - Cure for Pain (Full Album) (посетено на 16.6.2017)
 16. YouTube, Soundgarden - Superunknown (Full Album) HD (пристапено на 8.1.2017)