Чичка (оружје)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чичка

Чичка — оружје направено од четири (или повеќе) остри клинови наредени така што еден клин секогаш гледа нагоре (на пример во облик на тетраедар). Ова оружје служи да го успори напредувањето не коњицата, воените слонови и човечките трупи. Чичката бил посебно ефикасен против меките нозе на камилата.[1] Во денешното време чичката може да биде ефикасна во борбата против возила кои имаат тркала. ВоЈапонија ова оружје е познато како макибиши (јап.: 撒菱 ).

Метални чички се користеле во 331 п.н.е. во Битката кај Гавгамела, а го користеле и Римјаните на кои им бил познат како tribulus или Murex ferreus што значело челик со запци.[2]

Чичката како оружје бил користен со голем успех во Шкотска при битката против Англија во Битката кај Бенокберн, во 1314 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rawlinson, George. The Seven Great Monarchies Of The Ancient Eastern World, Vol 6. (of 7): Parthia.
  2. Lewis, Charlton T.; Short, Charles (1879). „trĭbŭlus“. A Latin Dictionary.